Mărturiile șoferilor: Polițiștii de frontieră le cer șpagă refugiaților ca să iasă din țară

marți, 01 martie 2022, 09:16
2 MIN
 Mărturiile șoferilor: Polițiștii de frontieră le cer șpagă refugiaților ca să iasă din țară

Tot mai mulți șoferi ieșeni au văzut cu ochiilor lor polițiști de frontieră ucraineni cerând șpagă femeilor cu copii în brațe care intenționau să intre în România.

Alaltăieri, un șofer care a plecat din Iași pentru a ajunge în Turcia ne-a povestit telefonic faptul că polițiștii ucraineni au cerut șpagă.

”În autocar se află studenți turci care se întorc acasă. Duminică la amiază, în Vama siret, pe partea Ucrainei, polițiștii de frontieră au cerut strudenților câte 100 de euro de căciulă. Aceștia sunt puși pe făcut bani”, ne-a spus șoferul autocarului.

Duminică, mai mulți șoferi de camioane de marfă ne-au povestit faptul că au văzut la granița ucraineană scene dureroase.

“Au venit şoferii din Polonia, de la Lvov, au intrat în România prin Cernăuţi, şoseaua a fost goală, nu au avut probleme cu nimeni. În vamă la Cernăuţi, şoferilor noştri nu le-a venit să creadă cum se comportă poliţiştii de frontieră ucraineni cu cetăţenii lor. De exemplu, au dat peste o femeie care avea doi copii, unul de doi ani şi unul de patru, care stăteau pur şi simplu în vamă. Stăteau toţi trei de şapte zile iar cel de doi ani era îngheţat pur şi simplu. Până nu au găsit suma de 350 de euro, poliţiştii nu le-au dat voie să iasă din ţară. Vameşii români le dau drumul rapid să intre în ţară. Le fac un control sumar şi apoi le dau drumul. Copilul de doi ani a fost luat de şoferii noştri români. L-au băgat într-o cabină pentru a-l încălzi. Au dat drumul la maximum la sirocou – un fel de radiator de căldură, parcă era în saună. Copilul nu mai mişca, era în şoc hipotermic. Abia după două ore, copilul a început să se mişte. Cel de patru ani era mai bine, deşi era şi el îngheţat de frig, abia vorbea”, ne-a povestit aseară transportatorul.

Şoferii au văzut şi ce mită trebuie să dea refugiaţii ucraineni către poliţiştii de frontieră, pentru a putea intra în România. Taxa începe de la 150 de euro pentru familia care are un copil, 350 de euro pentru cea cu doi copii. Cei care dau 500 de euro trec mai rapid. Dacă familia are un copil de 18 ani, pentru el trebuie să dea 2.000 de euro drept şpagă, dacă vor să iasă din ţară, pentru că respectivul iese ilegal. La fel, tot 2.000 de euro se percepe şi pentru un bărbat, deoarece cei între 18 şi 60 de ani nu au voie să iasă din ţară, fiind decretată legea marţială.

Comentarii