Mecanic fără permis, prins din cauza zgomotului produs de BMW-ul pe care îl conducea

marți, 13 februarie 2024, 02:50
2 MIN
 Mecanic fără permis, prins din cauza zgomotului produs de BMW-ul pe care îl conducea

Zgomotul produs de un BMW în Valea Adâncă a atras atenția polițiștilor, care l-au oprit. Șoferul nu avea și nici nu avusese vreodată permis. Judecătorii au fost convinși că ieșeanul nu se afla la prima „plimbare”, dar în lipsa probelor, l-au condamnat pentru o singură faptă.

Incidentul a avut loc în seara zilei de 7 septembrie 2020, în apropierea cimitirului Buna Vestire. Aflat la volanul unui BMW pe strada Valea Adâncă, Florin Ciobanu se îndrepta spre strada Pepinierei. Oprit de polițiști, acesta a recunoscut că nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, dar știe să conducă. Urmase cursurile unei școli de șoferi, fără a promova însă examenul practic.

În cursul urmăririi penale, Ciobanu a explicat că lucra în acea perioadă ca mecanic la un service auto. În ziua respectiv rămăsese fără țigări și avea nevoie de o piesă auto pe care voia să o cumpere din zona capăt CUG. Hotărâse să plece cu mașina. BMW-ul îi aparținea și îl cumpărase în speranța că va reuși să obțină permisul. Parcursese o distanță scurtă, iar evenimentul fusese doar unul izolat.

Ciobanu a fost trimis în judecată pentru conducere fără permis, riscând o pedeapsă cu închisoarea de până la 5 ani. „Instanţa, faţă de lejeritatea cu care acesta a luat decizia de a se deplasa cu autoturismul, deşi ştia că nu deţine permis de conducere, are dubii că aceasta ar fi fost prima oară, după 3 ani de la absolvirea cursurilor teoretice, când acesta s-ar fi urcat la volanul autoturismului. Or, acest comportament este extrem de periculos, constituind un real pericol crescut pentru ceilalţi participanţi la trafic, scopul examenului de obţinere a permisul de conducere fiind de a testa abilităţile individului de a şofa, neputând evalua fiecare cetăţean, singur, dacă este capabil sau nu să conducă”, au apreciat magistrații Judecătoriei, care au analizat dosarul. Aceștia au luat în calcul faptul că trecuseră trei ani de la incident, fără ca Ciobanu să mai comită vreo infracțiune și că absolvise măcar probele teoretice pentru obținerea permisului de conducere.

Judecătorii l-au condamnat la minimul de pedeapsă, respectiv 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Ciobanu va trebui să presteze și 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității. Deși foarte ușoară, sentința a fost contestată de Ciobanu, care a cerut înlocuirea măsurii suspendării cu amânarea pedepsei. În această situație, cazierul său ar fi rămas nepătat. Apelul a fost respins de Curtea de Apel. 

Comentarii