De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicamente pentru disfuncția erectilă, legate de reducerea riscului de Alzheimer?

vineri, 16 februarie 2024, 08:50
3 MIN
 Medicamente pentru disfuncția erectilă, legate de reducerea riscului de Alzheimer?

Medicamentele pentru disfuncție erectilă, care acționează prin dilatarea vaselor pentru a permite circulația unei cantități mai mari de  sânge, au fost dezvoltate inițial pentru a trata hipertensiunea arterială. Un nou studiu sugerează că aceste medicamente ar putea fi legate de un risc redus de boală Alzheimer.

Medicamentele utilizate pentru tratarea disfuncției erectile ar putea fi asociate și cu un risc redus de apariție a bolii Alzheimer, potrivit unui studiu publicat în ediția online a revistei Neurology, revista medicală a Academiei Americane de Neurologie.

Studiul nu dovedește că medicamentele pentru disfuncția erectilă reduc riscul de apariție a bolii Alzheimer, ci indică doar o asociere.

„Deși facem progrese cu noile tratamente pentru boala Alzheimer, care acționează pentru a elimina plăcile amiloide din creier pentru persoanele aflate în stadii incipiente ale bolii, avem nevoie cu disperare de tratamente care pot preveni sau întârzia dezvoltarea bolii Alzheimer”, a declarat autoarea studiului, Ruth Brauer, de la University College London (UCL) din Marea Britanie. „Aceste rezultate sunt încurajatoare și justifică continuarea cercetărilor”, precizează ea.

Studiul a implicat aproape 270.000 de mii de participanți de sex masculin cu o vârstă medie de 59 de ani, care au fost diagnosticați recent cu disfuncție erectilă.

Participanții nu au avut probleme de memorie sau de gândire la începutul studiului. Aceștia au fost apoi urmăriți în medie timp de cinci ani.
Studiul a comparat cei 55% dintre participanți care luau medicamente împotriva disfuncției erectile cu cei 45% care nu urmau acest tratament.
În timpul studiului, 1.119 persoane au dezvoltat boala Alzheimer.

Dintre participanții care luau medicamente pentru disfuncții erectile, 749 au dezvoltat boala Alzheimer, ceea ce corespunde unei rate de 8,1 cazuri la 10.000 de persoane-an.

Anii-persoană reprezintă atât numărul de persoane din studiu, cât și timpul petrecut de fiecare persoană în cadrul studiului.

În rândul celor care nu au luat medicamente, 370 au dezvoltat boala Alzheimer, ceea ce corespunde unei rate de 9,7 cazuri la 10.000 de persoane-ani.

După ce echipa care a condus studiul a făcut ajustările pentru alți factori care ar putea afecta rata de apariție a bolii Alzheimer, cum ar fi vârsta, statutul de fumător și consumul de alcool, cercetătorii au descoperit că persoanele care au luat medicamente pentru disfuncție erectilă au avut cu 18% mai puține șanse de a dezvolta Alzheimer decât persoanele care nu au luat medicamentele.

Asocierea a fost cea mai puternică la cei cărora li s-au eliberat cele mai multe rețete pentru tratamentul disfuncției erectile în perioada studiată.
„Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste constatări, pentru a afla mai multe despre beneficiile și mecanismele potențiale ale acestor medicamente și pentru a analiza doza optimă”, spune Brauer.

Echipa speră să asambleze un studiu randomizat, controlat, cu participanți de sex masculin și feminin, pentru a determina dacă aceste constatări s-ar aplica și în cazul femeilor.

Studiul s-a bazat pe registrele de prescripții medicale. O limitare a studiului este faptul că cercetătorii nu au avut informații care să ateste dacă participanții au folosit rețetele și au luat medicamentele.

 

Comentarii