Medicii ieşeni vor ca bolnavii cu afecţiuni renale să fie prioritari la vaccinare

marți, 12 ianuarie 2021, 14:52
2 MIN
 Medicii ieşeni vor ca bolnavii cu afecţiuni renale să fie prioritari la vaccinare

Medicii ieşeni trag un semnal de alarmă şi spun că autorităţile trebuie să îi includă pe bolnavii cu afecţiuni renale în grupul celor prioritari la vaccinare.

Până la o treime din pacienţii cu boli renale din întreaga lume mor după ce iau contact cu noul coronavirus. Statisticile europene arată cifre îngrijorătoare, foarte mulţi dintre pacienţii cu transplant renal pierzându-şi viaţa după ce au intrat în contact cu noul coronavirus în ultimul an.

Potrivit unor studii recente, la pacienţii cu COVID-19 s-a observat şi afectarea renală, mai exact s-a constatat o creştere a cantităţii de proteine în urină sau chiar sânge în urină, fie la debutul infecţiei, fie pe parcursul perioadei de boală, iar funcţia renală a fost afectată.

La Iaşi, de la începutul pandemiei de coronavirus, 41 de pacienţi transplantaţi au fost infectaţi cu COVID-19, patru dintre ei decedând între timp. Sunt însă şi cazuri cu final fericit, aşa cum este cel de la Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon” din Iaşi, un pacient care, deşi a ajuns în stare gravă în unitatea spitalicească, acum este bine şi a fost externat. El a stat timp de trei săptămâni în spital, infectat cu noul coronavirus, dar a trecut cu bine peste toate aceste probleme, iar medicii au decis că poate merge acasă la cei trei copii, pe care îi creşte singur.

Medicii ieşeni spun că pacienţii care suferă de boli renale sunt vulnerabili în faţa coronavirusului şi cer autorităţilor naţionale şi europene să îi considere prioritari la vaccinare.

”Un pacient cu o boală renală are o mortalitate între 20 şi 30%. Cu alte cuvinte, între o cincime şi o treime dintre pacienţii dintr-un program de dializă sau dintr-un program de transplant renal în Europa, s-au prăpădit. De aceea, fac o paranteză, ar fi bine ca autorităţile noastre şi cele europene să îi considere pe aceşti pacienţi prioritari la vaccinare. Sunt două categorii de pacienţi: prima serie este formată din cei cu boli mai puţin grave, la care recuperarea este relativ rapidă, iar ceilalţi, cu o diferenţă de circa 10 zile în ceea ce priveşte recuperarea”, a spus prof. dr. Adrian Covid, medic primar nefrologie, în cadrul Spitalului ”Dr. C. I. Parhon” din Iaşi.

Aflați amănunte de pe adevarul.ro.

Comentarii