Medicii solicită continuitatea programului de vaccinare anti-HPV

miercuri, 17 noiembrie 2021, 23:59
2 MIN
 Medicii solicită continuitatea programului de vaccinare anti-HPV

Medicii de familie, alături de reprezentanţi ai mai multor societăţi de specialitate, cer Guvernului României să aloce fondurile necesare pentru continuitatea programului de vaccinare anti-HPV. 

Astfel, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Societatea Română pentru Strategii de Vaccinare şi Promovarea a Sănătăţii, din care fac parte alte societăţi precum Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România sau Societatea Română de Epidemiologie, au adresat un apel public primului-ministru şi ministrului Sănătăţii. „Actuala lipsă de fonduri pentru achiziţionarea dozelor va determina un nou eşec al programului de vaccinare anti HPV în România. Iar acest lucru intervine după un start bun anul trecut când, după o lungă pauză, programul de vaccinare anti-HPV a fost reluat. În 2020, prin eforturile de informare şi educare depuse de medicii de familie şi de medicii specialişti, am reuşit să vaccinăm 28.169 de tinere”, au explicat aceştia.

Specialiştii mai spun că acum, toate eforturile făcute par a fi în zadar, existând numeroase cereri din partea părinţilor care nu pot fi onorate. „Va trebui să explicăm din nou părinţilor că, deşi statul a decis extinderea programului la categoria de vârstă 15-18 ani, nu există dozele necesare nici pentru acoperirea cererilor la categoria 11-14 ani”, au mai explicat semnatarii. Medicii cred că, în situaţia actuală, în plină criză sanitară, când ne confruntăm deja cu ezitări în privinţa vaccinării, această lipsă va produce „multă suferinţă, o povară socială foarte mare şi multe decese”, toate acestea fiind determinate de cancerul de col uterin. „Aceasta este trista realitate din România, în condiţiile în care alte ţări vor eradica prin vaccinare în anii ce urmează această ameninţare de sănătate publică”, au completat semnatarii apelului. 

Comentarii