Metode noi de luptă împotriva cancerului, coordonate în cadrul unui proiect naţional din care face parte şi UMF

marți, 07 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Metode noi de luptă împotriva cancerului, coordonate în cadrul unui proiect naţional din care face parte şi UMF

Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) vor lua parte la crearea, operaţionalizarea şi dezvoltarea Centrului Naţional de Competenţă în domeniul Cancerului. 

Proiectul a fost inaugurat la debutul lunii februarie la UMF Bucureşti şi, conform reprezentanţilor universităţii ieşene, se va axa pe îmbunătăţirea managementului pacienţilor cu neoplasm, prin dezvoltarea unor programe bazate pe progresele din medicina personalizată, telemedicină, caracterizarea moleculară a tumorilor, sisteme imagistice şi inteligenţă artificială prin cercetare integrativă şi dezvoltarea unei reţele de cercetare colaborativă.

„Este un proiect complex, în care cei mai buni specialişti oncologi din România îşi vor uni forţele pentru a identifica cele mai inovatoare şi eficiente abordări în ceea ce priveşte managementul pacientului oncologic, de la măsurile de prevenire şi depistare a cancerului, strategii personalizate centrate pe pacient, până la intervenţii pentru îmbunătăţirea experienţei de asistenţă medicală şi a calităţii vieţii pacienţilor care accesează servicii de oncologie şi îngrijire paliativă. De fapt proiectul cuprinde cinci proiecte de cercetare-dezvoltare si inovare specifice realizate de membri ai consorţiului. UMF Iaşi va derula proiectul de cercetare 4 – Intervenţii pentru îmbunătăţirea experienţei de asistenţă medicală şi a calităţii vieţii pacienţilor care accesează servicii de oncologie şi îngrijire paliativă”, a explicat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul universităţii.

UMF Iaşi, în cadrul acestui proiect, va înfiinţa şi un Centru de excelenţă în cercetare şi dezvoltare în îngrijirea paliativă pentru pacientii cu cancer. Întreaga componentă a UMF din proiect va avea o valoare totală de aproape 500.000 de euro.

Activităţile din cadrul proiectului naţional sunt derulate de un consorţiu format, alături de UMF Iaşi, din Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (IOCN) – instituţia care a obţinut finanţarea prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, Universitatea Politehnică din Bucureşti şi Institutul National de Cercetare-Dezvoltare „Victor Babe”, precum şi şase companii private specializate pe servicii medicale şi IT. Investigator principal din partea UMF pe proiectul coordonat de universitate va fi conf.dr. Vladimir Poroch, de la IRO. 

Comentarii