Mihai Chirica şi Gheorghe Nichita, întâlnire ratată la Bârlad. Procesul Skoda a început şi acolo cu o amânare

luni, 16 mai 2022, 15:45
2 MIN
 Mihai Chirica şi Gheorghe Nichita, întâlnire ratată la Bârlad. Procesul Skoda a început şi acolo cu o amânare

Şi în faţa judecătorilor bârlădeni, procesul primarului Mihai Chirica a început cu o amânare. La primul termen desfăşurat la Judecătoria Bârlad, magistraţii nu au avut altceva de făcut decât să constate că la dosar a fost depusă o primă cerere de amânare. La solicitarea apărătorilor fostului primar Gheorghe Nichita, procesul a fost amânat. Dezbaterile ar urma să se reia pe 20 iunie.

În dosarul “Skoda”, primarul Chirica, fostul primar Gheorghe Nichita, fostul directorul tehnic al Primăriei, Dumitru Tomorug, fosta şefă a serviciului juridic din Palatul Roznovanu, Doina Florescu, actualmente consilier personal al primarului, şi Costică Chişcă, fost şef al serviciului administrativ al municipalităţii, sunt judecaţi sub acuzaţia de abuz în serviciu. Cei cinci sunt acuzaţi că ar fi dispus în 2013 achiziţionarea de către Primărie a patru autoturisme Skoda deşi, la acea dată, restricţiile bugetare interziceau primăriilor astfel de contracte, cauzând un prejudiciu de o jumătate de milion de lei. Prejudiciul calculat de procurori nu a fost asumat de municipalitate, care nu s-a constituit parte civilă în proces.

Dosarul a ajuns în instanţă în ianuarie 2021, dar dezbaterile propriu-zise au început abia un an mai târziu, după numeroase contestaţii depuse de avocaţii celor patru în camera preliminară. După începerea procesului, au fost discutate doar cereri de amânare şi o cerere de strămutare a procesului, înaintată de apărătorii lui Chirica. Aceştia au invocat „presiunile” mass-media asupra judecătorilor care ar putea determina lipsa de obiectivitate a acestora, mai ales că magistraţii Judecătoriei au o experienţă mai redusă decât cei ai instanţelor superioare. De asemenea, avocaţii au apreciat că în eventualitatea unei decizii de achitare, în Iaşi s-ar putea produce tulburări publice. Argumentele avocaţilor au fost acceptate de Curtea de Apel ieşeană, care a dispus pe 23 martie strămutarea dosarului la Judecătoria Bârlad.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii