De Business

Punem punctul pe știi

Ministrul de Finanţe (PNL) propune reducerea TVA la produsele de bază, premierul Ciolacu zice NU

marți, 27 iunie 2023, 13:30
2 MIN
 Ministrul de Finanţe (PNL) propune reducerea TVA la produsele de bază, premierul Ciolacu zice NU

Marţi s-a înregistrat prima controversă publică între PSD şi PNL în noul guvern. Premierul Marcel Ciolacu (PSD) a respins categoric propunerea ministrului de Finanţe Marcel Boloş (PNL), care promisese scăderea TVA la alimentele de bază.

”Aud discuţii despre scăderea TVA la alimentele de bază. Vă anunţ oficial că acest lucru nu se poate. Trebuie să ne uităm ce s-a făcut în trecut şi ce a funcţionat, orice reducere la TVA a dus la o ieftinire pe o perioadă foarte limitată de timp, în două săptămâni, preţurile au fost la fel. Deci nu a funcţionat”, a declarat marţi Marcel Ciolacu într-o conferinţă de presă.

Cu doar o zi înainte, ministrul liberal al Finanţelor, Marcel Boloş, anunţase o posibilă iniţiativă de scădere a TVA la alimentele de bază. El a admis într-un interviu pentru Digi24 că nu a discutat ipoteza cu premierul Marcel Ciolacu şi nici nu a prezentat un studiu de impact bugetar al acestei măsuri.

Boloş a vorbit despre posibila scădere a TVA, care acum este de 9%, la alimente precum făină, ulei, unele sortimente de carne, unele legume sau produse lactate. Soluţia ar urma să fie discutată mâine cu premierul Marcel Ciolacu.

”Pentru acest pachet de alimente de bază să revizuim cota de TVA. N-am avut o discuţie cu domnul premier. Mâine ar urma să avem această discuţie. Putem avea o cotă redusă de TVA la acest pachet de alimente de bază, o cota redusă revizuită, pentru că noi avem în momentul de faţă o cotă de 9%”, a declarat Boloş la Digi24.

Marcel Ciolacu a dat detalii despre intenţiile sale legate de posibila scădere a preţurilor la alimente. ”Nu vorbesc de preţuri plafonate, ci de o schemă aplicată pe întreg lanţul. Voi veni cu această schemă în guvern”, a spus premierul Ciolacu.

SURSA: G4MEDIA

Comentarii