Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Mistica secretului

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

În egală măsură structură comunistă şi structură mafiotă (omertà!), PSD de sub conducerea lui Dragnea elimină din faşă orice încercare de dezbatere democratică în interiorul partidului.

Îi voi ruga pe cititori să-mi îngăduie evocarea unui episod în aparenţă nesemnificativ, dar care e totuşi simptomatic pentru o anumită mentalitate şi pentru anumite practici. Era, cred, anul 1979 şi mă ocupam încă de revista Dialog, revista studenţească de cultură a Universităţii „Al.I.Cuza”. În 1977 Ceauşescu anunţase cu mare tam-tam desfiinţarea cenzurii în România, drept urmare a creşterii conştiinţei revoluţionare a cetăţenilor patriei. Ca în atâtea alte rânduri, era vorba tot de o operaţiune de propagandă şi de manipulare. Ce s-a desfiinţat atunci a fost instituţia ca atare, Direcţia Presei şi a Tipăriturilor; cenzura, în schimb, a continuat să existe bine merci ba chiar a cunoscut o epocă de multilaterală înflorire întrucât s-a diversificat, a devenit tentaculară, fiind adesea nevoie de trei-patru aprobări, de la „foruri” diferite, acolo unde înainte era suficientă una singură. Vigilenţa factorilor responsabili a crescut şi ea exponenţial.

La Universitate, după o perioadă de derută, s-a decis că revista Dialog trebuie citită (avizată) şi de către unul dintre prorectori, cel însărcinat cu problemele ideologice (şi care de regulă era un profesor de socialism ştiinţific). Deschid o paranteză şi precizez că făceam o întreagă echilibristică pentru a păstra statutul de „revistă de cultură”, de care eram foarte mândri. Trebuia totuşi plătit un mic tribut, cu câteva texte ce „reflectau” viaţa asociaţiei studenţeşti sau pur şi simplu preocupările cotidiene ale studenţilor. În economia revistei, aceste texte ocupau un loc nesemnificativ.

Iată-mă, aşadar, faţă în faţă cu prorectorul pe post de cenzor şi, între noi, cu paginile numărului ce trebuie avizat pentru a intra la tipar. Conversaţie destinsă, omul e civilizat şi prevenitor. Se opreşte la pagina cu „probleme studenţeşti” şi declară că are o observaţie. Era acolo o notiţă (o dădusem ca să umplem spaţiul, în lipsă de altceva) despre nişte deficienţe de la cantina studenţească din Codrescu, studenţii reclamând incapacitatea administratorului de a asigura aprovizionarea ritmică - ceva în genul ăsta. Prorectorul îmi spune foarte serios că nota nu poate trece, fiind vorba de o chestiune internă (?) a Universităţii. După care, pe un ton amabil-moralizator: „Tovarăşe Călinescu, aţi dat de o problemă, foarte bine că aţi sezisat-o: trebuia însă să veniţi la noi, să ne spuneţi despre ce e vorba şi noi, conducerea Universităţii, o rezolvam. Uitaţi, mă voi ocupa eu personal de chestiunea cu administratorul”. "Bine, am încercat eu timid, dar atunci presa, ce-i mai rămâne de făcut presei?" "Cum ce, a zâmbit larg prorectorul. Când sunt atâtea şi atâtea aspecte pozitive, luminoase, când tineretul nostru studios care etc., etc."

Lumea aceea în care prorectorul se temea că dintr-o ştire de ziar s-ar putea deduce că administratorul cantinei fură cartofi era o lume ce avea o adevărat mistică a secretului. Orice putea deveni secret de stat, orice dată statistică, orice accident banal, orice mişcare în ierarhia comunistă. Rufele murdare se spălau în familie. Hruşciov şi-a citit raportul (cunoscut drept „raportul secret”) despre crimele lui Stalin în spatele uşilor închise, excluderile de la vârf aveau loc tot în cadru restrâns şi departe de priviri indiscrete.

Continuator direct al Partidului comunist, PSD este şi el marcat de această obsesie a secretului. Reglările de conturi din ultima vreme sunt ilustrative în acest sens. Pe lângă faptul că a îndrăznit să o atace pe Carmen Dan (a comis, aşadar, crima de lèse-Videle), Mihai Tudose a încălcat grav disciplina de partid spunându-şi opiniile în public. Greşeală de neiertat, pentru care a plătit cu postul. Ce i s-a reproşat, printre altele, primarului Mihai Chirica? Faptul că a făcut declaraţii în spaţiul public fără să se consulte în prealabil cu colegii. E o enormă ipocrizie să aduci un asemenea reproş cuiva care îşi exprimă o poziţie personală ce este în răspăr cu linia partidului. Liviu Dragnea pare extrem de preocupat de scrisoarea pe care i-a adresat-o (iarăşi !) public Nicolae Bădălău. A făcut în mai multe rânduri aluzii ironice la ea şi i-a sugerat expeditorului că îl va executa la momentul oportun. La suprafaţă, aşadar, nu trebuie să transpară nimic: partidul este un monolit, toţi membrii lui trebuie să fie strâns uniţi în jurul conducătorului suprem. În egală măsură structură comunistă şi structură mafiotă (omertà!), PSD de sub conducerea lui Dragnea elimină din faşă orice încercare de dezbatere democratică în interiorul partidului.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri