Moartea arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor: mesaj pios de la ierarhii din Moldova

joi, 21 mai 2020, 01:54
3 MIN
 Moartea arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor: mesaj pios de la ierarhii din Moldova

Conform reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, IPS Pimen va fi înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei, aşa cum îşi dorea arhiepiscopul. Slujba de înmormântare va avea loc vineri, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, începând cu ora 12, fiind precedată de slujirea Sfintei Liturghii. 

Trupul neînsufleţit al Arhipăstorului Bucovinei va fi apoi depus, conform dorinţei sale, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, în mormântul pe care Înaltpreasfinţia Sa şi l-a pregătit dinainte. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen, a încetat din viaţă miercuri noaptea, în jurul orei 0.50, la Institutul „Matei Balş“ din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord. Decesul a survenit la o lună după ce a fost diagnosticat cu coronavirus. Arhiepiscopul a fost confirmat cu coronavirus în 20 aprilie, când a fost transferat de la Suceava la „Matei Balş“ cu un elicopter, el având simptome severe de pneumonie. În urma decesului, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi-au arătat durerea pentru moartea ierarhului, îndemnând credincioşii să se roage pentru sufletul acestuia, aşa cum şi acesta s-a rugat în cele câteva decenii de activitate.

În cadrul mesajului semnat de IPS Teofan – Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, locţiitor de Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Ioachim – Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, PS Ignatie – Episcopul Huşilor, alături de PS Calinic Botoşăneanul, Episcopvicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, aceştia şi-au manifestat durerea pentru dispariţia arhiepiscopului, care „lasă un gol imens în sufletele tuturor celor ce i-au cunoscut râvna, credinţa şi dragostea de Biserică şi de Neam. Acum, la ceas de despărţire, având în faţa ochilor inimii chipul său smerit şi luminos, deşi brăzdat de încercări, suntem încredinţaţi că am dobândit în Ceruri un rugător la Tronul Preasfintei Treimi“. Ierarhii afirmă faptul că părintele Pimen „a fost chip al monahului ascetic şi plin de râvnă misionară“.

În timpul vieţii sale, în cadrul activităţii de stareţ, şi-a pus amprenta asupra unor aşezăminte monahale precum Mănăstirea Putna, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou“ de la Suceava, Mănăstirea Văratec, Mănăstirea Bistriţa sau Schitul Durău. „Părintele Arhiepiscop Pimen a fost, aşadar, vreme de aproape trei decenii, Arhipăstor al Bisericii lui Hristos din Bucovina. A slujit cu toată fiinţa sa această binecuvântată Eparhie, valorificând şi întreaga sa experienţă de viaţă începută în perioada interbelică, continuată în timpul războiului şi apoi în timpul regimului comunist. În ultimii 30 de ani a ostenit cu râvnă în slujirea de Arhiepiscop, impunându-se nu atât prin autoritatea funcţiei şi prin mecanisme de ordin instituţional, ci prin trăirea sa duhovnicească, prin felul său direct de a fi şi de a se exprima“, completează mesajul semnat de cei şase ierarhi.

IPS Pimen a fost numit în anul 1978 de Patriarhul Iustin Moisescu Superior al Aşezmântului Românesc de la Ierusalim, iar în perioada 1980-1982, din încredinţarea Patriarhul Teoctist, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Sucevei, exarh al mănăstirilor. A fost ales apoi, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, EpiscopVicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Pe 24 ianuarie 1991 a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, eparhie reactivată după căderea comunismului. Părintele Arhiepiscop Pimen sa născut pe 25 august 1929 în localitatea Herăşti, comuna Greabănu, judeţul Buzău. La 22 de ani a fost tuns în monahism la Mănăstirea Neamţ. În paralel cu studiile teologice, a urmat şi cursurile Institu – tului de Arte Plastice din Bucu – reşti.

Comentarii