De Sănătate

Punem punctul pe știi

Monitorizarea personală a sănătății, prin analizarea transpirației

miercuri, 24 mai 2023, 12:12
2 MIN
 Monitorizarea personală a sănătății, prin analizarea transpirației

Transpirația este mai mult decât un semn al unui antrenament fizic bun. Ea deține informații vitale despre sănătatea noastră, oferind indicii despre deshidratare, oboseală, nivelul de zahăr din sânge și chiar despre afecțiuni grave, cum ar fi fibroza chistică, diabetul și insuficiența cardiacă. 

Cercetătorii de la Colegiul de Inginerie a Universității din Hawaiʻi au făcut un pas uriaș în analiza transpirației cu un senzor de transpirație portabil inovator, imprimat în 3D, numit „sweatainer”.

Exploatând puterea de fabricație folosind tehnologia de imprimare 3D, cercetătorii au dezvoltat un nou tip de senzor de transpirație portabil care extinde capacitatea dispozitivelor portabile existente.

„Sweatainer” (foto credit: Roxanne Kate Balanay, Tyler Ray) este un dispozitiv portabil de mici dimensiuni, similar ca mărime cu un autocolant pentru copii, care colectează și analizează transpirația, oferind o imagine a dispozitivelor viitoare pentru monitorizarea sănătății.

Prin încorporarea diferiților senzori, sweatainer poate analiza transpirația într-un mod similar cu sistemele purtabile anterioare de detectare a transpirației.
„Imprimarea 3D permite un mod de proiectare cu totul nou pentru senzorii de transpirație purtabili, permițându-ne să creăm rețele și caracteristici fluide cu o complexitate fără precedent”, a declarat Tyler Ray, profesor la Departamentul de Inginerie Mecanică. „Cu ajutorul senzorului de transpirație, utilizăm imprimarea 3D pentru a prezenta oportunitățile vaste pe care această abordare le permite pentru realizarea de prototipuri accesibile, inovatoare și rentabile ale dispozitivelor de transpirație portabile avansate”, a precizat el.

Abordările tradiționale de colectare a transpirației utilizează tampoane absorbante sau tuburi foarte înguste presate pe epidermă (stratul de suprafață al pielii) cu ajutorul unor benzi sau curele pentru a capta transpirația pe măsură ce aceasta iese din piele.

Aceste tehnici necesită personal calificat, manipulare specială și echipamente de laborator costisitoare.

Apariția recentă a senzorilor de transpirație portabili a rezolvat unele dintre aceste provocări, dar aceste dispozitive rămân în continuare de unică folosință.

Atunci când dispozitivul este plin, acesta trebuie îndepărtat și colectarea transpirației trebuie oprită.

O caracteristică unică a sweatainer-ului este metoda sa care permite colectarea mai multor probe de transpirație separate pentru a fi analizate fie direct pe dispozitiv, fie trimise la un laborator.

Inspirat de vacutainerul utilizat în prelevarea de sânge clinic, acest progres nu numai că face colectarea sudorii mai eficientă, dar deschide, de asemenea, noi posibilități de testare la domiciliu, de stocare a probelor pentru cercetări viitoare și de integrare cu metodele existente de monitorizare a sănătății.

Studiile de teren ale sistemului sweatainer evidențiază potențialul real al acestei tehnologii revoluționare.

Prin modelul stabilit în sweatainer, cercetătorii speră că acesta va continua să stimuleze inovarea pentru a crea un viitor în care monitorizarea personală a sănătății va fi mai accesibilă, mai convenabilă și mai cuprinzătoare.

Descoperirile au fost publicate în Sciences Advances.

 

Comentarii