Mormântul unui sfetnic francez, consul în Moldova, a fost resfințit de episcopul catolic de Iași

miercuri, 16 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Mormântul unui sfetnic francez, consul în Moldova, a fost resfințit de episcopul catolic de Iași

Preasfințitul Iosif Păuleț din Iași a resfințit mormântul diplomatului francez Victor Place în cursul zilei de luni, 14 noiembrie 2022, aflat în Cimitirul „Eternitatea” din Iași. 

La ceremonie au participat Mons. Antoine de Romanet, episcop al Armatei Franceze, Laurence Auer, ambasadoarea Republicii Franceze în România, Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, dar și alți demnitari și oameni de cultură din țară și din străinătate, conform informațiilor furnizate de Episcopia Romano-Catolică din Iași.

Monumentul a fost renovat din bugetul local, prin Ateneul din Iași. Victor Place a fost consul al Franței între 1855 și 1863, iar istoria consemnează rolul important pe care acesta l-a avut în realizarea Unirii Principateleor Române.

„Acest mare om politic, fiind credincios catolic, a contribuit și la dezvoltarea comunităților catolice din Moldova, precum și la susținerea și promovarea școlilor catolice din acea perioadă. Înmormântat inițial în Cimitirul Catolic din Copou, în apropierea actualei clădiri a Institutului Teologic Romano-Catolic Sfântul Iosif din Iași, a fost apoi reînhumat în Cimitirul Eternitatea, nu departe de eroii francezi căzuți pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial”, a precizat pr. Vasile Petrișor, conform site-ului ercis.ro.

Una dintre calitățile în care s-a făcut cunoscut consulul în istoria României este cea de sfetnic al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, el inspirându-l, conform informațiilor furnizate de episcopie, să țină cont în reformele și legile de după momentul Unirii și de populația catolică a țării.

„Așa se explică împroprietărirea bisericilor catolice, susținerea școlilor catolice și alte norme administrative favorabile catolicilor din viitoarea Episcopie de Iași. După cinci ani de colaborare strânsă în vaste chestiuni politice, diplomatice și administrative, în anul 1862 relațiile dintre consulul Place și domnitorul Cuza se răcesc, motiv pentru care la începutul anului 1863 diplomatul francez a plecat la Paris. După ce a îndeplinit și alte misiuni diplomatice, consulul Victor Place a revenit în România, unde avea o parte din rude, pentru a-și regăsi «liniștea și anii cei mai frumoși din viața sa»”, au mai precizat cei de la Episcopia Romano-Catolică. 

Comentarii