Motivele pentru care românii refuză să se vaccineze. Cum arată profilul celor care nu cred în pandemie

marți, 20 aprilie 2021, 08:36
1 MIN
 Motivele pentru care românii refuză să se vaccineze. Cum arată profilul celor care nu cred în pandemie

Un sondaj realizate de către INSCOP  Research şi Verifield, în parteneriat cu Centrul de Cercetare în Comunicare şi Inovare Socială (CoRe),  arată că principalul motiv invocat de către români pentru a nu se vaccina îl reprezintă teama de posibile reacţii adverse. Studiul mai arată şi profilul românului antivaccinist care nu crede în pandemie, acesta fiind caracterizat de persoane fără venituri, din mediul rural şi cu studii primare.

Principalele motive invocate de cei care nu intenţionează să se vaccineze sunt: teama de posibile reacţii adverse (30.9% invocă acest lucru drept principalul motiv pentru care nu sunt de acord să se vaccineze), neîncrederea în eficienţa vaccinului (26.8%) şi informaţiile insuficiente despre vaccinarea anti COVID 19 (14.7%). 12.7% îşi justifică refuzul de a se vaccina prin faptul că nu cred că virusul Covid-19 există, iar 5.8% menţionează că sunt împotriva vaccinurilor, în general. 8.2% invocă alt motiv. Procentul non-răspunsurilor este 0.9%.   Teama de reacţii adverse este invocată mai ales de: femei, persoane peste 30 de ani, cei cu un nivel de educaţie mai scăzut, cei cu un venit între 1000 şi 2000 lei, potrivit adevarul.ro. 

Sondaj: 55,2% dintre români spun că se vor vaccina anti COVID-19. Care este percepţia asupra pandemiei   Neîncrederea în eficienţa vaccinului este menţionată cu precădere de către: bărbaţi, tineri, gulere albastre, locuitorii din Bucureşti sau din urbanul mare.   Doar o cincime din cei 39,4% care nu doresc să se vaccineze indică motive teoretic implacabile (nu cred că virusul există sau se opun vaccinării în genere). Cea mai mare parte a celor care nu doresc să se vaccineze indică drept motivaţie aspecte care sunt în curs de evidenţiere: absenţa aproape totală a reacţiilor adverse, eficienţa vaccinării etc.

Comentarii