Muncile toamnei: randament 100 la sută!

marți, 10 septembrie 2019, 07:00
3 MIN

* E toamnă calendaristică, pe alocuri chiar mai călduroasă decât unele zile de vară, dar tot toamnă îi zice. După cum ştim din compunerile elevilor, toamna e un fel de superanotimp cu recolte îmbelşugate şi hambare pline; aşa o fi? Am încercat să adunăm şi să selectăm cât mai multe informaţii din teren:

* Primarul vrednicei localităţi Machitori a anunţat încă de alaltăieri că această toamnă va fi una de neuitat, caracterizată prin adevărate recorduri pe partea producţiei; asta, deoarece acolo a fost organizat, în vară, un inedit târg de textile, iar sătenii, oameni privind spre viitor, au intuit potenţialul mărfurilor vândute la preţuri promoţionale şi au achiziţionat, fiecare, măcar câte o plapumă, zece perne, cinci pilote groase şi câteva perechi de pantaloni vătuiţi, pe lângă o duzină de pufoaice. "În sfârşit, rachiul făcut în septembrie ne va ajunge măcar până la Revelion!", declară cu mândrie edilul.

* Harnicii lucrători ai ogoarelor din Datornici sunt şi ei nespus de optimişti, deoarece au obţinut cantităţi impresionante de orz; ei folosesc tot acest orz pentru a hrăni cele 10 gâşte ale localităţii, aflate în curtea primarului! În anii precedenţi, când cantitatea de orz era insuficientă, gâştele celui mai iubit fiu al comunei erau hrănite cu orez din supermarket, integral, cu bobul lung, organic, sau chiar cu goji şi quinoa.

* Harnicii agricultori din multe localităţi ale patriei noastre se mândresc şi în această toamnă cu rezultatele lor incredibile; mai exact, cu faptul că au obţinut un randament de sută la sută (sau de unu, depinde cum calculezi), care există doar teoretic, fiindcă în realitate orice randament e mai mic decât unu, din cauza frecărilor şi pierderilor de energie. "Randamentul, în principiu, vine ca raportul dintre lucrul mecanic produs şi energia consumată sau ca raportul dintre rezultatele obţinute şi efortul depus pentru a obţine acele rezultate. Noi am obţinut zero rezultate, dar şi munca depusă de noi a fost tot zero, că n-a muncit nimeni nimic, aşadar deîmpărţitul este egal cu împărţitorul şi ne iese unu! Vă daţi seama? Pariez că în toamna viitoare obţinem şi un perpetuum mobile, cu condiţia să iasă vinul mult!", spune primarul uneia dintre localităţi.

* Şi vrednicii locuitori din Puturoşi au motive de bucurie în această toamnă, aflând că în localitatea lor vor veni de la stat mai mulţi bani decât în anii precedenţi! Veselia lor are originile prin luna decembrie, când a nins preţ de o săptămână, nimeni n-a făcut, de lene, cărare către bufetul comunal, aşadar toţi bărbaţii au rămas acasă, împreună cu nevestele lor. "Acum au trecut cele nouă luni, iar în septembrie populaţia localităţii a crescut vizibil, s-au născut câteva zeci de copii! Asta înseamnă tot atâtea alocaţii de la stat, adică bani care ne vin de pleaşcă!", povestesc nişte săteni aflaţi la terasa bufetului, ţinând halbele în dreapta şi hâţânând cu stânga cărucioarele.

Comentarii