Muzeu nou în Centru, în subsolul Palatului mitropolitan. Lucrări dificile

luni, 26 octombrie 2020, 01:58
2 MIN
 Muzeu nou în Centru, în subsolul Palatului mitropolitan. Lucrări dificile

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei mai pregăteşte un proiect major de infrastructură în zona Ansamblului Mitropolitan, după cel finalizat în urmă cu câţiva ani. Este vorba despre restaurarea şi consolidarea Palatului mitropolitan, care include inclusiv realiza­rea unui muzeu în hrubele din subsolul acestuia. În primă fază, MMB a lansat o licitaţie pentru realizarea documentaţiei tehnico-economice, cu valoarea de 126.000 de lei şi implementarea până pe 15 decembrie.

Conform informaţiilor furnizate de Mitropo­lie, la subsolul monumentului istoric Palatul Mitropolitan se propun o serie de lucrări de consolidare: a hrubelor şi scoaterea de sub influenţa ape­lor meteorice, freatice; scoaterea demisolului si a parterului de sub influenţa apelor ascensionale din fundaţii; operaţii de consolidare la fundaţii; eliminarea tasărilor ine­ga­le ale terenului de la nivelul fun­daţiilor; consolidare ziduri, goluri, planşee pentru asigurarea siguranţei în exploatare, a durabilităţii structurale etc.

„Se propun, de asemenea, şi o serie de lucrări de restaurare: restaurarea hrubelor si atribuirea unor func­ţiuni muzeale pentru acestea; a­si­gurarea unui acces sigur şi fa­cil în demisol în reţeaua de hru­be (muzeu); restaurarea copertinei şi a elementelor metalice la faţa­da sudică; restaurarea spa­ţiilor interioare, restaurarea am­bianţei de epocă şi a componentelor artistice“, au precizat repre­zentanţii Mitropoliei.

Aceştia au specificat că este necesară o lucra­re amplă la nivelul Palatului Mi­tro­politan fiindcă la vechiul pro­iect s-au făcut doar lucrări de re­sta­urare a faţadei, dar între timp s-au identificat degradări la nive­lul structurii: fisuri în pereţi, în arcele de piatră din subsoluri, în bolţilor beciului, în unele ziduri exterioa­re, cât şi o degrada la partea de arhitectură, la nivelul finisajelor interioare. Mai multe, zona unde se vrea amenajat mu­zeul este foarte afectată, fiind în pericol de „precolaps“, care ar afecta apoi şi funda­ţia clădirii.

„Actualmente se mai desfăşoară lucrări la soclul Cate­dra­lei Mi­tro­politane, în exterior, şi la scă­rile de acces către spaţiile superioare (balcoane), în interior. Ur­mează proiectul de res­taurare a picturii din Catedra­lă, şi cu a­ceas­ta cam ar fi finalizate lucră­rile“, au conchis repre­zentanţii Mitropoliei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii