Nadal, un rege de duzină

luni, 10 iunie 2019, 01:43
3 MIN
 Nadal, un rege de duzină

 

A douăsprezecea victorie a lui Rafael Nadal la Roland Garros. Rafa l-a învins în patru seturi pe Dominic Thiem în finala de la Roland Garros, după ce austriacul avusese un meci infernal cu Djokovic, meci întrerupt de două ori de ploaie. Ashleigh Barty a adus Australiei un titlu în proba feminină după 46 de ani

Austriacul Dominic Thiem (4 ATP) a avut parte de un meci epic în semifinala turneului de la Roland Garros, cu liderul mondial Novak Djokovic. Din nefericire, meciul a fost întrerupt, de două ori, vineri şi sâmbătă, din cauza ploii şi din cauza amatorismului organizatorilor francezi, care au rămas singurii proprietari de Grand Slams fără o arenă acoperită. Interesant este că pauzele oferite de ploaie l-au favorizat oarecum pe Djokovic. Thiem conducea la ambele întreruperi, dar imediat la reluări “Nole” a renăscut. La ultima pauză, scorul era de 6-2, 5-6, 3-1 pentru Thiem. La reluare, Djokovic a realizat trei game-uri consecutive, părea îndârjit să obţină victoria, dar Dominic a mai avut un “zvâc” final şi a câştigat setul decisiv cu 7-5. Ca şi anul trecut, Thiem a jucat finala cu Rafael Nadal, duminică” pentru că şefii sportului mondial de la televiziuni, n-au acceptat să se joace luni. Un Nadal rege imbatabil al zgurei, dar un Nadal cu două zile odihnă, după un meci de trei seturi câştigat în faţa lui Federer.

În aceste condiţii, tânărul Thiem are două merite în finală. Că s-a ţinut excepţional două seturi în faţa spaniolului şi ca a reuşit să-i câştige lui “Rafa” un set, spre deosebire de anul trecut. După primele două seturi, cu toate diferenţele de vârstă, proaspătul Nadal l-a executat nemilos pe Thiem. Scor final, 6-3, 5-7, 6-1, 6-1, în trei ore şi un minut. Regretele pentru situaţia creată nu pot însă, diminua sub niciun chip meritul lui Rafael Nadal, care a câştigat al 12-lea turneu de la Roland Garros şi al 18-lea turneu de Grand Slam.

Dacă tenisul masculin şi-a reîncoronat favoritul, la fete a câştigat mai puţin scontat înainte de turneu, australianca Ashleigh Barty (8 WTA). La prima ei finală GS la simplu, Ashley Barty a “demolat-o” pe speranţa cehă Marketa Vondrousova (38 WTA) cu 6-1, 6-3 în numai 70 de minute.  Ashleigh Barty mai are în palmares un trofeu de grand slam, însă la dublu, obţinut în 2018, la US Open. Ea  este prima sportivă din Australia care obţine un titlu major, după Samantha Stosur, care s-a impus în 2011 la US Open. Cât despre ultima victorie “aussie” la Roland Garros, aceasta aparţine lui Margaret Court, din 1973. Ashley va urca astăzi pe locul 2 WTA, cel mai bun al carierei sale.

La dublu masculin, a câştigat cuplul german Kevin Krawietz / Andreas Mies, scor final, 6-2, 7-6 în faţa francezilor Jérémy Chardy şi Fabrice Martin, iar jucătoarea franceză Kristina Mladenovic a mai îndulcit amarul prietenului său, Dominic Thiem. Împreună cu unguroaica Timea Babos, au învins echipa chineză Duan Yingying / Zheng Saisai cu 6-2, 6-3.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii