Newsweek: Revoluția în Sănătate se amână. Măsurile anunțate n-au fost demarate

luni, 13 septembrie 2021, 12:17
3 MIN
 Newsweek: Revoluția în Sănătate se amână. Măsurile anunțate n-au fost demarate

Programul de guvernare prevedea mai multe măsuri în ceea ce privește asigurările de sănătate, inclusiv o dezbatere privind spargerea monopolului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Niciuna dintre măsurile anunțate n-a fost nici măcar demarată. În schimb, USR-PLUS s-a lăudat cu faptul că a organizat „concursuri pe bune“ pentru șefiile caselor județene.

O privire atentă arată că, de fapt, acestea nu au adus nicio schimbare, presa locală relatând inclusiv existența obișnuitelor înțelegeri politice dintre partenerii de guvernare.

În ianuarie 2012, guvernul Boc a încercat să spargă monopolul CNAS, după modelul din Germania sau Elveția. A retras proiectul privind reforma în sănătate după puternice proteste de stradă și opoziția declarată a lui Raed Arafat.

În esență, proiectul din 2012 dădea asiguratului dreptul de a-și alege asiguratorul de sănătate. În plus, spitalele urmau a fi organizate ca instituții publice, asociații sau fundații, dar și ca societăți comerciale.

Indiferent de forma de organizare sau de rețeaua în cadrul căruia funcționau, proiectul de lege impunea o limită pentru cheltuielile aferente drepturilor de personal, reprezentând cel mult 70% din sumele decontate de asigurătorii de sănătate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate pentru serviciile medicale furnizate.

Newsweek România vă arată ce promisiuni au existat în programul de guvernare al cabinetului Cîțu în ceea ce privește asigurările de sănătate, ce și-a propus USR-PLUS în propriul program și ce s-a ales din aceste angajamente, după peste opt luni la putere.

„Fără concurență nu există calitate. Monopolul de stat s-a dovedit un eșec. CNAS nu a fost capabil să combată fraudele, ci dimpotrivă, le-a concentrat. Mai mult, nu a reușit nici să remunereze corect operațiuni medicale, punând în dificultate furnizorii de servicii medicale și încurajând decontările fictive prin sistemul DRG (…) Vom permite românilor să aibă mai multe opțiuni prin deschiderea la concurență. De asemenea, vom garanta posibilitatea fiecărui român de a putea alege opțiunea dorită pe modelul Pilonului 2 și 3 de pensii“, se arată la punctul 11 al programului de guvernare al USR-PLUS.

În iulie 2019, unul dintre liderii partidului, Claudiu Năsui, scria pe Facebook: „CNAS trebuie să dispară și românii trebuie să aibă dreptul să-și aleagă propriul asigurator de sănătate. Cheltuim enorm pentru sănătate și nu primim nimic în schimb. Trebuie să avem #curajul și #viziunea de a schimba sistemul“.

Și președintele Senatului, Anca Dragu (USR-PLUS), a susținut că acest monopol trebuie spart. „Mă gândesc să nu mai avem un monopol al CNAS, ci mai mulţi furnizori de servicii de sănătate. Să avem o concurenţă, nu o singură entitate care are acces la banii cu care noi contribuim la fondul de sănătate şi serviciile sunt cele care sunt. Ar trebui să fie cinci case de asigurări, fiecare vine cu oferte şi concurează pentru banii noştri“, a afirmat Anca Dragu, în noiembrie 2020. 

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii