Noi patimi pentru fraţii care au bătut în spital medicul de gardă şi asistentul

marți, 07 decembrie 2021, 02:53
3 MIN
 Noi patimi pentru fraţii care au bătut în spital medicul de gardă şi asistentul

Celor doi le-a sărit ţandăra pe motiv că nu ar fi fost băgaţi în seamă din cauză că sunt romi

 

Un deţinut mai are de executat din pedeapsă mai puţin de o lună, dar procurorii nu vor cu niciun chip să accepte liberarea sa condiţionată. Magistraţii Judecătoriei au decis liberarea, dar procurorii au făcut apel. Dacă Tribunalul nu ia o decizie încă de la primul termen de judecată, Raj Cobzariu îşi va executa probabil condamnarea până la ultima zi.

Cobzariu a fost condamnat în urma unui incident petrecut în octombrie 2012. Tânărul şi fratele său şi-au însoţit la spitalul din Săveni – Botoşani tatăl, acesta acuzând durri la mâna dreaptă. Aşteptarea s-a prelungit, cei trei reproşând cadrelor medicale că nu îi bagă în seamă pentru că sunt romi. Ei au cerut un bilet de trimitere la Spitalul de Recuperare din Botoşani. Când li s-a spus că un astfel de bilet poate fi eliberat doar de medicul de familie, a izbucnit scandalul. Raj Cobzariu l-a lovit pe un asistent, încercând să o atace şi pe doctoriţa de gardă. A intervenit un brancardier, care a fost însă şi el lovit. Brancardierul a fost grav rănit, medicii fiind nevoiţi să-i extirpe splina. Cobzariu a fost condamnat în 2019 la 2 ani şi 10 luni de închisoare cu executarea pedepsei în regim de detenţie, fiind încarcerat la Iaşi.

În cazul pedepselor cu o durată mai mică de 10 ani, liberarea condiţionată poate fi cerută după executarea a minim două treimi. În cazul lui Cobzariu, aceasta însemna executarea a minim 691 de zile de închisoare. Or, deţinutul executase din cele 1.037 de zile ale condamnării 910 zile, la care se adăugau 48 de zile câştigate ca urmare a condiţiilor de detenţie şi încă o zi petrecută în arest. O altă condiţie pentru liberare era îndeplinită prin faptul că bărbatul îşi executa pedeapsa în regim deschis. Totodată, Cobzariu plătise peste 20.000 de lei din despăgubirile civile la care fusese condamnat. „Deşi petentul este o persoană care are unele carenţe educaţionale, la acest moment, cu 2 luni înainte de executarea integrală a pedepsei, instanţa consideră că, prin activitatea desfăşurată de petent în perioada detenţiei şi rezultatele obţinute, petentul a dovedit că, liberat fiind, va întreprinde demersuri pentru a cunoaşte o bună inserţie în societate şi în familie. Mai mult, instanţa are convingerea că scopul educativ şi preventiv al pedepsei a fost realizat, astfel încât, fiind lăsat în libertate, condamnatul nu va săvârşi noi infracţiuni”, au apreciat magistraţii Judecătoriei, care au decis liberarea condiţionată. Contestaţia înaintată de procurori împotriva sentinţei urmează să fie judecată peste o săptămână.

Comentarii