Noi recorduri stabilite la Iaşi de ziua Sfintei Paracheva. Concluziile pelerinajului, în cifre şi declaraţii

marți, 17 octombrie 2023, 01:50
4 MIN
 Noi recorduri stabilite la Iaşi de ziua Sfintei Paracheva. Concluziile pelerinajului, în cifre şi declaraţii

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău au declarat oficial închis pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva, deşi în cursul zilei de ieri alte sute de pelerini au venit la Catedrala Mitropolitană pentru a se închina. 

450.000 de persoane au participat la toate evenimentele desfăşurate de hramul Sfintei Parascheva, de la Calea Sfinţilor, la rândul pentru închinarea la baldachin sau slujba din ziua de 14 octombrie. Încolonaţi pe străzile din spatele catedralei au stat 360.000 de oameni, cei mai mulţi de când se fac astfel de estimări şi contorizări.

Rândul a fost întrerupt în dimineaţa zilei de ieri, la ora 6.00, când moaştele au fost reintroduse în catedrală şi Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a ţinut o cuvântare adresată pelerinilor. El le-a mulţumit că a venit la Iaşi, a mulţumit şi autorităţilor pentru efortul organizatoric depus şi a mulţumit Sfintei Parascheva pentru mijlocirea tuturor rugăciunilor credincioşilor.

„Mulţumim pentru aceste zile frumoase, dar şi pentru această ploaie care începe să mângâie pământul. Mulţumim Sfintei Parascheva că a sensibilizat atâţia oameni să se îndrepte spre Iaşi în aceste zile şi nădăjduim că Iaşul a fost gazdă primitoare. În tot cazul ne-am străduit, de la mic la mare. Sigur că au fost şi oameni mai slăbuţi din punct de vedere al sănătăţii, care au cedat în anumite momente, şi au fost cadre medicale voluntare care au intervenit. Dar Dumnezeu şi-a arătat prezenţa sa, pentru că faţă de mulţimea credincioşilor, au fost puţine astfel de situaţii cu totul şi cu totul speciale”, a spus IPS Teofan.

Cel mai lung rând: 70.000 de persoane

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău şi-a asumat oficial estimările făcute în paralel cu reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei: anul 2023 a fost un an al recordurilor la pelerinaj de la Iaşi.

„În cele 10 zile de manifestări religioase, aproximativ 360.000 de persoane au participat la pelerinajul la Racla cu Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi circa 90.000 de persoane au fost prezente la celelalte evenimente organizate la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, slujbele religioase, procesiunea Calea Sfinţilor şi Sfânta Liturghie Arhierească. Conform estimărilor organizatorului, perioada de afluenţă maximă a pelerinilor a fost înregistrată pe data de 14 octombrie 2023, când în culoarul de acces către raclă se aflau aproximativ 70.000 de persoane, ceea ce a generat un şir de oameni de peste 5 kilometri lungime şi un timp de aşteptare cuprins între 20 şi 24 de ore”, a declarat Ioan Sorin Merluşcă, purtător de cuvânt al Grupării de Jandarmi „Alexandru cel Bun” Bacău.

Acesta a mai precizat că s-au aplicat 246 de amenzi celor din preajma rândului, în valoare de 43.250 de lei şi au fost constatate cinci infracţiuni. Au fost 641 de solicitări de prim ajutor, când au intervenit personalul ISU şi UPU-SMURD Iaşi. Au fost persoane cu diferite dureri abdominale, toracice, insuficienţă respiratorie, lipotimie, hipertensiune, hipoglicemie, luxaţii membre, vărsături, dureri de cap, dar şi crize epileptice. Au fost şi persoane în stare de estilism acut care au primit ajutor, cât şi o persoană care a căzut şi şi-a spart nasul, suferind o fractură de piramidă nazală.

„În 56 de situaţii cu afecţiuni medicale diverse a fost nevoie de investigaţii medicale de specialitate, astfel că 56 de persoane au fost transportate la spital”, au mai transmis jandarmii.

Pelerinii au venit la Sfânta ca să-i mulţumească

Reprezentanţii Moldovei şi Bucovinei spun că au descoperit, la pelerinii din acest an, în principal recunoştinţă. Majoritatea celor care au discutat cu sutele de voluntari care au stat să îi ajute pe traseu au spus că asociază un moment din viaţă, fie din copilărie, şcoală, studenţie, la locul de muncă sau în familie, cu o rugăciune pe care au adresat-o Sfintei Parascheva şi la care aceasta a răspuns cu ajutor.

„Fiecare pelerinaj la Cuvioasa Parascheva din fiecare an este unul deosebit, este unic în felul său, iar hramul de anul acesta e fără precedent datorită numărului mare de pelerini care şi-au îndreptat paşii spre Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Dacă în anii trecuţi, referitor la particularităţile hramului, se găseau explicaţii adiacente, făcându-se, spre exemplu, referiri la dorinţa oamenilor de a veni la pelerinaj după anii de pandemie, sau la rugăciunile de pace înălţate către Bunul Dumnezeu după invazia din Ucraina, iată că anul acesta credinţa în sine, evlavia credincioşilor pentru Dumnezeu şi sfinţii săi i-a îndemnat pe aceştia să vină la Iaşi. Nu subliniez numărul mare de pelelerini, cât dragostea şi răbdarea cu care aceştia au venit aici pentru a sta ore bune la rând pentru a se ruga şi a mulţumi Cuvioasei”, a spus pr. Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor. 

Comentarii