Norocosul domn Osoianu: un alt caz în care prescripţia scoate oameni din închisoare

vineri, 23 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Norocosul domn Osoianu: un alt caz în care prescripţia scoate oameni din închisoare

Curtea Constituțională l-a scos pe un ieșean din închisoare. Condamnat cu suspendare după ce a participat la o acțiune de contrabandă, a mai fost condamnat o dată, pentru că a refuzat să dea probe biologice. Această a doua condamnare l-a trimis după gratii. Ea a fost anulată însă de Curtea de Apel, pentru că răspunderea penală s-a prescris.

 

Bogdan Eduard Osoianu a fost implicat în 2012 într-o acțiune de contrabandă, alături de alți doi complici. Aceștia i-au oferit șpagă unui polițist de frontieră pentru a închide ochii timp de trei luni la granița cu Republica Moldova, în zona Tabăra-Bivolari. Pe acolo urmau contrabandiștii să introducă țigări în țară, peste Prut. Polițistul a raportat însă superiorilor intenția contrabandiștilor, așa că primul transport de țigări „Plugarul” a fost interceptat pe drum. Rolul lui Osoianu în întreaga afacere era unul relativ minor, punând la dispoziție mijlocul de transport al țigărilor și asigurând paza drumului. Acest fapt, ca și vârsta de doar 25 de ani i-au adus lui Osoianu o condamnare de doar 3 ani și 4 luni de închisoare, dar cu suspendare. Magistrații au dispus în 2013 impunerea unui termen de încercare de 5 ani și 4 luni. Dacă în acest interval ar fi comis o nouă infracțiune, Osoianu era bun de închis.

După doar doi ani, Osoianu s-a întâlnit din nou cu legea. În dimineața zilei de 21 februarie 2015, el a fost oprit de polițiști pe când se afla la volanul unui Audi. La testarea cu aparatul Dräger a rezultat o concentrație a alcoolului de 0,48‰ în aerul expirat. A fost condus la spital, dar a refuzat să i se preleve probe biologice. În fața judecătorilor, el a spus că fusese de acord să dea sânge, dar a cerut un răgaz de 5-10 minute pentru a-și contacta avocatul. Fiind 4.00 dimineața, acesta nu răspunsese la telefon. Când s-a prezentat ulterior la sediul Poliției Rutiere cerând să i se preleve sânge, fusese refuzat. Judecătorii i-au aplicat pedeapsa minimă prevăzută de lege, un an de închisoare. Noua faptă fusese însă comisă pe parcursul termenului de supraveghere, ceea ce a echivalat cu o condamnare cu executarea în regim de detenție. Pedepsele au fost contopite, rezultând o condamnare finală la 4 ani și 4 luni de închisoare. Sentința a rămas definitivă pe 27 decembrie anul trecut.

Curtea Constituțională i-a dat însă lui Osoianu o nouă șansă. În mai, CCR a stabilit că în perioada 2018-2022 nu a existat o prevedere legală care să întrerupă cursul prescrierii faptelor penale. În octombrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că decizia CCR are efect retroactiv, ceea ce a dus la o avalanșă de solicitări de constatare a prescrierii faptelor. Printre petenți s-a aflat și Osoianu, care a înaintat o contestație în anulare împotriva ultimei sentințe de condamnare. Fusese prins băut la volan în 2015, dar fusese condamnat abia în 2021, după aproape 7 ani. Or, termenul de prescripție în cazul infracțiunii comise este de doar 5 ani. Ca urmare, ultima decizie penală luată împotriva lui Osoianu a fost desființată. Sentința Curții de Apel este definitivă.

Comentarii