De Sănătate

Punem punctul pe știi

NOUTATE Sprijin pentru părinţii copiilor bolnavi de cancer: pot să îşi suspende contractul de muncă pe perioada tratamentului

joi, 04 mai 2023, 01:50
2 MIN
 NOUTATE Sprijin pentru părinţii copiilor bolnavi de cancer: pot să îşi suspende contractul de muncă pe perioada tratamentului

Un nou proiect adoptat de Parlament şi trimis către promulgare preşedintelui Klaus Iohannis poate face viaţa mai uşoară pentru părinţii copiilor bolnavi de cancer. Până în prezent, aceştia trebuia adesea să renunţe la locurile de muncă pentru a fi aproape de familie şi pentru a-şi ajuta în permanenţă copiii.

Acum, conform proiectului, care a fost demarat de parlamentari USR, părinţii pot deveni asistenţi personali ai copiilor care beneficiază de tratament oncologic sau alte afecţiuni grave (inclusiv ai persoanelor cu handicap grav), având opţiunea de a-şi suspenda contractul de muncă fără a-şi pierde locul de muncă.

Conform medicalmanager.ro care citează motivarea parlamentarilor din proiect, sunt peste 400 de copii diagnosticaţi anual, iar decizia de a deveni asistent personal pentru părinţi însemna renunţarea la contractul anterior de muncă. Acum acesta poate fi suspendat temporar şi reluat, prevedere care se aplică şi în cazul asistenţilor personali ai adulţilor sau asistenţilor maternali.

„Sunt părinţi cu copiii cu tratament oncologic care au avut nevoie să stea zi de zi lângă ei acasă şi prin spitale, un an, doi trei, şi părinţi care luni de zile au stat lângă copilul lor adult să se recupereze din scaunul cu rotile după un accident rutier, care mi-au scris că au reluat apoi cariera ca şomeri având luni de zile în care au trebuit să caute un nou loc de muncă. Aceştia au acum, cu legea pe care am iniţiat-o, opţiunea suspendării temporare a contractului de muncă anterior, similar suspendării pentru concediul pentru creşterea copilului, pentru încadrarea ca asistent personal, atât pentru adulţi cu dizabilităţi cât şi pentru copii”, a declarat Oana Ţoiu, iniţiatoare a proiectului de lege, deputat USR, citată de medicalmanager.ro.

Conform proiectului de lege, pe perioada suspendării contractului de muncă, angajatorul poate înlocui temporar persoana respectivă. 

Comentarii