Nu te certa azi, că așa vei face tot anul. Superstiții legate de sărbătoarea SCHIMBAREA LA FAȚĂ, 6 august

marți, 06 august 2019, 08:12
2 MIN
 Nu te certa azi, că așa vei face tot anul. Superstiții legate de sărbătoarea SCHIMBAREA LA FAȚĂ, 6 august

Schimbarea la Fata a Domnului este praznuita pe 6 august. Schimbarea la Fata este cunoscuta in popor si sub denumire de Probojenia. Primele reprezentari iconografice ale Schimbarii la Fata sunt din secolul al VI-lea: mozaicul din Biserica "Sfantul Apolinarie“ din Ravenna si cel din Manastirea "Sfanta Ecaterina“ din Sinai.

În aceasta zi nu este bine sa te certi cu alti oameni sau sa fii certat de altii. In caz contrar, asa vei ramane intregul an.

Oamenii care se roaga sa scape de o patima se vor vindeca cu siguranta. In plus, femeile insarcinate care tin post in aceasta zi se vor bucura de o nastere usoara si de copii sanatosi.

In aceasta zi se face dezlegare la peste, pentru ca toti crestinii sa se poate bucura de praznicul care are loc in timpul postul Sfintei Maria.

Daca vremea in aceata zi este insorita si placuta, recolta va fi una imbelsugata si roditoare. Totusi, daca va ploua, toamna va fi mohorata, scrie calendarulortodox.ro.

Istoria acestei sărbători religioase e simplă ca acțiune dar complicată ca interpretare. La un moment dat Isus îi ia pe cei trei uceni preferați ai săi Petru, Ioan și Iacov și merge pe muntele Tabor. Acolo, în fața lor se transformă total arătându-și natura divină.

Fața i se face străucitoare ca soarele, scrie Matei. Fața Lui s-a schimbat, zice Marcu. Chipul feţei Sale s-a făcut altul, spune Luca.

Toți, probabil au auzit asta din povestirile lui Petru.  Acțiunea se întamplă la 6 zile după ce Petru spune celebrele vorbe „Tu ești Hristosul, fiul lui Dumnezeu cel viu”.

Revenind pe Tabor, Din cer apar Moise și Ilie și vorbesc cu Isus. Apoi se pogoară un nor luminos, cum îl numește Matei și îi învăluie pe cei trei. Iar din nor se aude o voce care spune cam ce a spus și la botez: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultaţi-L".

Ioan, care după cum mărturisește, a asistat la botez ar fi putut recunoaște vocea, dar din păcate el nu pomenește în Evanghelia lui despre acest episod.

Cei trei ucenici erau cei pe care Isus îi lua mereu cu el  la evenimente importante.

I-a luat la învierea fiicei lui în gradina Ghetsimani. Probabil erau cei mai receptivi spiritual.

Ca dovada că la vederea minunii de pe Tabor i-au cerut lui Isus să ridice acolo trei colibe. Voiau să spună evident 3 biserici, dar termenul nu apăruse încă.

Comentarii