Nu vă mai miraţi de atâţia inconştienţi prinşi şofând fără permis! La Iaşi, instanţele îi mângâie pe creştet. Chiar şi când îi prinde a patra oară

joi, 11 ianuarie 2024, 02:50
4 MIN
 Nu vă mai miraţi de atâţia inconştienţi prinşi şofând fără permis! La Iaşi, instanţele îi mângâie pe creştet. Chiar şi când îi prinde a patra oară

Un ieşean pare să fi căpătat „bilet de voie” de la judecători pentru a conduce fără permis. Periodic, el este prins la volan şi trimis în judecată sub aceeaşi acuzaţie. De fiecare dată, este condamnat tot cu suspendare. Şi nu este primul caz de acest gen. Un semnal extrem de îngrijorător, câtă vreme astfel de pedepse nu vor descuraja condusul fără permis, ci dimpotrivă.

 

Petru Tescovină a fost prins prima oară fără permis în mai 2016, când condusese prin municipiu un moped înmatriculat în Valea Lupului. Fusese victima unui accident, mopedul său fiind lovit de un Ford care nu îi acordase prioritate, în dreptul sediului Direcţiei Sanitar-Veterinare din Copou. Tescovină şi fiul acestuia, în vârstă de 7 ani, pasager pe moped, fuseseră răniţi în accident. La acea dată, Tescovină declarase că a aflat de la poliţişti că îi trebuia permis pentru a conduce mopedul.

În martie 2018, a fost depistat din nou conducând fără a avea dreptul, de această dată un Volkswagen cu numere provizorii. Şi de această dată îl avea ca pasager pe fiul său, pe care îl ducea la şcoală. Trimis în judecată, a fost condamnat în aprilie 2020 la câte un an de închisoare pentru fiecare faptă, executarea pedepsei rezultante de un an şi patru luni de închisoare fiind însă suspendată cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi şase luni.

Cu o lună înainte de condamnare, mai fusese prins o dată, tot fără permis. Se afla din nou la volanul unui VW. Fusese oprit de poliţişti pe când mergea pe contrasens. A explicat că fiul său avea febră şi mersese la soţia sa, pentru a lua nişte medicamente. Judecat într-un dosar separat, a fost găsit din nou vinovat, în septembrie 2020. În mod obişnuit, după o primă condamnare a cărei executare a fost suspendată, judecătorii decid revocarea suspendării şi aplicarea unei pedepse cu executarea în regim de detenţie. În cazul lui Tescovină, a fost însă altfel. Noua condamnare, la 1 an şi 6 luni de închisoare, a fost contopită cu prima, rezultând un total de 2 ani şi 2 luni de închisoare. Şi de această dată, judecătorii au decis să-i mai acorde o şansă, suspendând din nou executarea. Termenul de încercare a fost prelungit la trei ani.

În iunie 2022, Tescovină a ajuns din nou în faţa judecătorilor, pentru o faptă comisă pe 26 iunie 2019. Cu puţin înaintea miezului nopţii, bărbatul fusese oprit la Osoi, pe când se afla la volanul unui Volkswagen. A prezentat la control doar certificatul de înmatriculare a maşinii, precizând că nu are asupra sa cartea de identitate şi că nu deţine permis de conducere. El a explicat că se întâlnise la o terasă din centrul Iaşului cu o femeie din Răducăneni. Se oferise apoi să o conducă acasă, iar pe drum îl opriseră poliţiştii de frontieră.

În cursul urmăririi penale, el şi-a recunoscut şi regretat, din nou, fapta. Gestul îi asigura o pedeapsă mai uşoară, dar nu-i garanta libertatea. În analiza dosarului, magistraţii Judecătoriei au subliniat gravitatea faptei, mai ales că Tescovină se angajase la un drum destul de lung, distanţa dintre Iaşi şi Răducăneni fiind de peste 40 km. O pusese în pericol şi pe pasagera din VW. Judecătorii au remarcat şi perseverenţa infracţională a lui Tescovină, dovedită prin condamnările în serie pentru aceeaşi faptă. „Pentru a-şi putea îndeplini funcţiile care îi sunt atribuite în vederea realizării scopului său şi al legii, pedeapsa trebuie să corespundă sub aspectul naturii şi duratei, atât gravităţii faptei şi potenţialului de pericol social pe care îl prezintă, în mod real, persoana infractorului, cât şi aptitudinii acestuia de a se îndrepta sub influenţa pedepsei”, au apreciat judecătorii.

Aceştia au dictat o nouă condamnare, la un an şi 6 luni de închisoare. Prin contopirea cu condamnările anterioare, a rezultat o pedeapsă finală la 2 ani şi 8 luni de închisoare. În cazul pedepselor mai scurte de trei ani de închisoare, judecătorii pot dispune suspendarea executării. Şi de această dată, ei s-au declarat convinşi că Tescovină nu va încălca din nou legea şi au decis suspendarea eexcutării pedepsei. De această dată, pentru o perioadă de 4 ani. Sentinţa a fost contestată, dar nu de procurori, ci de inculpat, dosarul intrând pe rolul Curţii de Apel.

Comentarii