De Sănătate

Punem punctul pe știi

Numeri pe degetele de la o mână paturile libere la ATI pentru bolnavii COVID din judeţ

miercuri, 01 septembrie 2021, 01:56
2 MIN
 Numeri pe degetele de la o mână paturile libere la ATI pentru bolnavii COVID din judeţ

Din nou explozie de noi cazuri COVID-19 la Iaşi. Ieri au fost raportate alte 25 de noi infectări cu SARS – CoV-2. Pe municipiu reşedinţă de judeţ incidenţa a urcat de la 0,25 cazuri la mia de locuitori la 0,28 de cazuri la mia de locuitori. Dintre cele 25 de cazuri raportate pe judeţ, 15 au fost pe oraşul Iaşi.

În acelaşi timp, situaţia devine alarmantă la nivelul secţiilor ATI COVID din tot judeţul. Din cele 15 paturi de Terapie Intensivă destinate celor care au COVID-19 în formă foarte gravă, doar patru mai erau libere ieri, respectiv la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva (un pat), Spitalul Clinic de Urgenţă Sfântul Spiridon (un pat), Spitalul Municipal Paşcani (două paturi). Medicii spun că există multe persoane care, sub protecţia unui certificat de vaccinare fals, ajung la spital în forme grave.

„Am rămas consternaţi de modul în care corpul medical este indus în eroare vizavi de vaccinarea sau nu a pacienţilor care se prezintă în triajul clinic. Dorim să tragem un semnal de alarmă în ceea ce priveşte iresponsabilitatea concetăţenilor noştri, dar şi a unei mici părţi a corpului medical, care cred că au reuşit să eludeze vaccinarea şi să obină certificate în acest sens. Aceste acţiuni au menirea de a submina actul medical şi de a pune în pericol viaţa pacienţilor care fac parte din categoria vulnerabilă. Vaccinarea este voluntară, în schimb, obţinerea de certificate de vaccinare altfel decât prin administrarea acestuia, trebuie să atragă consecinţe imediat asupra celor care recurg şi facilitează acest tip de acţiuni“, a subliniat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Revenind la efectivul de paturi destinat celor diagnosticaţi cu COVID-19, DSP Iaşi precizează că în unităţile sanitare sunt puse la dispoziţie 163 de paturi, dintre care 97 de paturi pentru bolnavii confirmaţi pozitiv cu COVID-19 (CF Paşcani – 22 paturi, CF Iaşi – 15 paturi, Spitalul Orăşenesc Hârlău – 12 paturi, Spitalul de Pneumologie – 28 paturi, Spitalul de Boli Infecţioase – 20 de paturi) şi 67 de paturi în zonele roşii destinate pacienţilor cu alte patologii şi confirmaţi pozitiv cu COVID-19.

În ceea ce priveşte campania de vaccinare, pe 30 august au fost vaccinate 554 de persoane, dintre care 344 de persoane au primit doza I şi 210 persoane au primit doza a II-a. Cu privire la administrarea vaccinului Johnson & Johnson, până în momentul de faţă au fost efectuate 23.115 vaccinari, 196 de doze fiind administrate în ultimele 24 de ore. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 468 de reacţii adverse uşoare.

Comentarii