O aberaţie demontată la Tribunal: Poliţia a confiscat un scanner pe care trebuia să-l autorizeze

marți, 30 mai 2023, 01:50
2 MIN
 O aberaţie demontată la Tribunal: Poliţia a confiscat un scanner pe care trebuia să-l autorizeze

Poliția a luat un scanner profesional drept detector de metale. Ca urmare, o cunoscută firmă de construcții a fost amendată, iar aparatul i-a fost confiscat. Contestația analizată de magistrații Judecătoriei ieșene a scos la iveală și o aberație legislativă. Oricum ai proceda, nu poți scăpa nesancționat.

SC Construcții Unu SA a achiziționat în ianuarie anul trecut un scanner pentru ziduri D-tect 200C. Aparatul este folosit pentru găsirea țevilor, cablurilor, ori a fierului beton îngropate sub tencuială sau sub pardoseală. Pe 24 februarie, firma a cerut Poliției autorizația necesară pentru folosirea scannerului în activitatea curentă.

Pe 4 martie, a fost completat procesul-verbal de sancționare pentru încălcarea articolului 28, alineatul 1, litera g) din Ordonanța Guvernului 43/2000, Poliția dispunând și confiscarea aparatului. Paragraful respectiv din Ordonanța 43, privind protecția patrimoniului arheologic, sancționează deținerea de detectoare fără autorizație cu amendă cuprinsă între 25.000 și 75.000 lei și confiscarea aparatelor.

În plângerea depusă la Judecătorie, reprezentanții SC Construcții Unu SA au afirmat că aparatul pentru care ceruseră autorizarea nu era un detector de metale în sensul ordonanței.

„Acest aparat este frecvent utilizat în activitatea de restaurare a monumentelor istorice pentru a identifica ţevile metalice sau orice alţi conductori electrici existenţi, fără a deteriora respectivele monumente. Activitatea desfăşurată de către societate, ce implică utilizarea acestui scaner pentru detectarea metalelor din ziduri, în procesul de restaurare a monumentelor istorice, nu are nicio legătură cu activitatea de arheologie”, au arătat reprezentanții societății.

Mai mult, înseși normele legale erau contradictorii. Ordonanța 43 sancționa deținerea unui detector de metale fără autorizație. Normele ei de aplicare însă, impuneau ca în dosarul depus pentru autorizare să se regăsească și „actul cu care se dovedește că solicitantul este proprietarul detectorului de metale (xerocopie și original)”.

Pentru a solicita autorizarea deținerii unui aparat, legea îl obligă pe cel care cere autorizarea să-l dețină deja. Iar deținerea se sancționează, chiar dacă aparatul încă nu a fost folosit. Argumentul a fost acceptat de judecători, care au dispus anularea sancțiunii și restituirea aparatului.

Sentința a fost contestată de Inspectoratul de Poliție Județean. Încă de la primul termen de judecată al apelului, desfășurat ieri, magistrații Tribunalului au decis respingerea acestuia, confirmând sentința Judecătoriei. 

Comentarii