O altă ciudăţenie în traficul ieşean: permis lituanian fals la o şoferiţă de BMW

joi, 12 mai 2022, 01:58
2 MIN
 O altă ciudăţenie în traficul ieşean: permis lituanian fals la o şoferiţă de BMW

Femeia a condus cu acesta fără probleme în mai multe ţări europene. A declarat că a dat în Germania un test online în engleză şi o taxă, spunându-i-se că aşa se obţin permisele lituaniene.

Prin buzunarele şoferilor ieşeni au început să apară permise din toate colţurile Europei. Multe dintre ele, false. Atunci când automobilul BMW i-a fost oprit de poliţişti pe un drum comunal din satul Broşteni, o ieşeancă a prezentat spre control un „Vairuotojo Pazymejimas”, respectiv un permis de conducere lituanian. Când poliţiştii au verificat starea de lucruri reală, au constatat că permisul era fals, actul cu seria şi numărul respective fiind eliberat de fapt pe numele unei lituanience.

Pe parcursul anchetei penale, Roxana Băetu s-a prevalat de dreptul la tăcere. Ea şi-a recunoscut însă fapta în faţa magistraţilor Judecătoriei. Aceştia au condamnat-o pe şoferiţă la 1 an şi 6 luni de închisoare pentru conducere fără permis şi uz de fals şi la prestarea a 30 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Vlădeni. În plus, au dispus suspendarea dreptului de a conduce timp de 2 ani. Judecătorii au hotărât însă ca aplicarea pedepsei să fie amânată timp de doi ani, lăsându-i astfel cazierul curat. Ei au reţinut în favoarea femeii lipsa antecedentelor penale, faptul că avea în îngrijire trei copii, fiind stabilită în Germania, dar şi faptul că între timp obţinuse un permis de conducere valabil.

Sentinţa a fost atacată de Băetu în faţa Curţii de Apel, femeia cerând reducerea pedepsei, ca şi acordarea permisiunii de a presta munca pentru comunitate în august, luna de concediu. Ea a afirmat că situaţia în care s-a aflat s-a datorat unei persoane din Germania, care o indusese în eroare cu privire la modul de obţinere a permisului. Aceasta i-ar fi spus că Lituania eliberează permise în schimbul plăţii unei taxe şi după susţinerea probei teoretice în limba engleză. Dăduse bani persoanei respective şi primise permisul pe care îl mai prezentase la control în Germania şi la trecerea frontierei spre România, fără ca vreun poliţist să fi observat falsul. Argumentele femeii au fost respinse de judecători, care au apreciat că prima sentinţă fusese destul de uşoară şi aşa. Modul de prestare a muncii neremunerate nu putea fi stabilit de magistraţi, el ţinând de consilierul de probaţiune. Suspendarea dreptului de a conduce urmează să se aplice doar în situaţia în care pedeapsa iniţială devine executabilă. Sentinţa iniţială a fost menţinută.

Comentarii