O bandă de minori a dat spargere după spargere în Bularga. Au furat o maşină şi au vândut-o pe bucăţi

sâmbătă, 08 iulie 2023, 01:50
5 MIN
 O bandă de minori a dat spargere după spargere în Bularga. Au furat o maşină şi au vândut-o pe bucăţi

La doar 16 ani, un puștan poate fi considerat deja expert în spargeri. Cu o îndrăzneală uimitoare, el au golit sediul unei firme de sculele electrice deținute, pe care le-a vândut apoi pe te miri ce și mai nimic. 

A furat până și un autoturism dintr-un service, vânzându-l și pe acesta, pentru piese de schimb. Deși comportamentul său este cel al unui hoț „de meserie”, justiția nu prea are ce îi face, legislația penală fiind deosebit de restrictivă atunci când vine vorba de minori.

Marius R. locuiește în Nicolina, în apropierea sediului fostei Moldomobila SA, pe platforma căreia funcționează acum mai multe firme. În mai multe rânduri, puștiul de 16 ani, însoțit de un altul, de doar 13 ani, a sărit gardul, în joacă. Într-o zi, s-a cățărat pe un paratrăsnet, ajungând pe clădirea unei foste centrale termice.

În capătul clădirii era acoperișul unei societăți, în curtea căreia erau depozitate diverse scule electrice. Sediul firmei era mai retras, nu era prevăzut cu camere de supraveghere și nici nu avea paznic. Așa s-a înfiripat ideea unei „lovituri”.

În noaptea de 30/31 august 2021, cei doi au sărit gardul Moldomobila (Bularga), apoi s-au cățărat pe gardul din beton ce împrejmuia societatea „țintă”. Au sărit pe niște paleți din scândură, ajungând în curtea interioară. N-au găsit aici nimic de valoare, dar Marius R. a văzut pe geamul firmei sculele electrice în interior. A găsit un foarfece de gard viu cu care a încercat să forțeze ușa metalică.

Nu a reușit, dar cu geamul a avut mai mult succes. Ajuns în interior, Marius R. a început să-i dea prietenului său tot felul de scule, acesta transportându-le pe acoperișul clădirii. Au furat patru motocoase, două drujbe, un picamer, două faiuri, un motoferăstrău, o trusă de scule, o trusă de chei, un aspirator de frunze și un rotopercutor.

Marius R. a urcat pe acoperiș și o roabă, pentru a putea transporta sculele. Le-a ascuns într-o zonă cu vegetație din apropierea locuinței prietenului său. În prima duminică, au cărat sculele în pădurea Cetățuia și au mers în talcioc pentru a găsi un cumpărător. Au găsit unul, care le-a dat 1.200 de lei pe toată marfa. Și-au luat mâncare și țigări, iar restul banilor i-au împărțit, cheltuindu-i în zilele următoare.

A doua lovitură a fost dată de Marius R. în prima săptămână a lunii noiembrie, la inițiativa prietenului său mai tânăr. De data aceasta, vicitimă a căzut un service auto deschis abia de o lună.

Puștiul de 13 ani spart geamul ușii de acces și a intrat în service, unde a găsit un autoturism VW urcat pe cric și cu cheile lăsate pe cupolă. S-a întors în Nicolina și l-a anunțat pe Marius R. de potențiala pradă. Au luat un clește „gură de lup” și s-au întors împreună la service. Au tăiat lanțul porții și au intrat în curte.

Copilul a intrat din nou în service-ul propriu-zis și a deschis ușa din interior. A urcat apoi la volan și a scos mașina pe poartă. L-a luat și pe Marius R. și au plecat spre Vișani. La 4.00 dimineața au parcat în apropierea unei grădinițe. S-au mai plimbat cu mașina a doua zi, ajungând în fața mănăstirii Cetățuia, unde s-au întâlnit cu sora lui Marius R. și cu alți câțiva, printre care Vasile Aioanei și un alt puști de 16 ani, Ilie B.

Întrebat de unde are mașina, Marius R. a răspuns sincer că o furase. Aioanei și Ilie B. s-au oferit să o cumpere. Prețul cerut inițial, de 2.000 lei a fost considerat prea mare. Până la urmă, tranzacția a fost făcută pentru 400 de lei.

Au dus mașina până la Cornești, unde locuia Aioanei. Din aceeași zi, acesta s-a apucat să dezmembreze automobilul, urmând să împartă banii rezultați din vânzarea pieselor cu Ilie B. După patru zile, când poliția a reușit să ajungă la fața locului, mașina era deja în bună parte distrusă.

Conform legii, pot fi aduși în fața instanței doar minorii în vârstă de cel puțin 14 ani, așa că doar Marius R., Ilie B. și Vasile Aioanei. au fost trimiși în judecată pentru furt calificat, complicitate la această faptă, tăinuire și conducerea unui vehicul fără permis.

„Circumstanțele cauzei arată atitudinea total indiferentă a inculpaților faţă de lezarea patrimoniului altei persoane, o lipsă de respect accentuată faţă de munca şi bunurile acesteia, neavând nicio reţinere în a se deda la săvârşirea unor acte ilicite pentru a obţine în mod facil mijloace băneşti prin sustragerea unui bun uşor vandabil, respectiv de a încuraja astfel de comportamente prin înlesnirea scăpării inculpatului de bunurile sustrase, prin achiziționarea acestora”, au remarcat magistrații Judecătoriei.

Puștii au fost găsiți vinovați, dar pedepsele aplicate nu puteau fi decât simbolice. Împotriva minorilor se pot lua doar măsuri educative neprivative de libertate cu excepția situațiilor în care minorul este recidivist sau dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea respectivă depășește 7 ani de închisoare.

Toți trei inculpații se aflau la prima abatere cunoscută de la lege, așa că judecătorii puteau alege pentru minori între „condamnarea” sa la un stagiu de formare civică, la supraveghere, consemnarea la sfârșit de săptămână sau asistarea zilnică. În speranța că Marius R. și Ilie B. vor putea fi ținuți în frâu, magistrații Judecătoriei au optat pentru asistarea zilnică a acestora timp de 5 luni.

Aioanei a fost condamnat la o amendă penală de 3.600 lei, corespunzătoare unui număr de 180 de zile-amendă. Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel. 

Comentarii