O echipă batjocorită

marți, 07 septembrie 2021, 01:43
4 MIN
 O echipă batjocorită

 

Dintre fotbaliştii plecaţi în vară de la Poli, nu mai puţin de doisprezece joacă în eşaloane de elită, iar alţi trei în eşaloane secunde

 

Foarte multe voci au afirmat că retrogradarea din această vară nu a avut ca principală cauză calitatea lotului de jucători al Politehnicii Iaşi, ci modul catastrofal în care clubul a fost condus, lucrăturile interne şi lipsa unei finanţări coerente. Bomboana pe colivă a fost pusă de fostul Consiliu Director, care a adus un antrenor, Nicolo Napoli, ieşit din circuit. Sub conducerea italianului, care nu antrenase decât câteva luni în ultimele cinci sezoane în eşaloane inferioare, Poli a pierdut toate meciurile disputate pe teren propriu în play-out, când echipa era omogenizată şi ferită de COVID-19, şi a încheiat campionatul pe ultimul loc. Că lotul pe care Napoli l-a avut la dispoziţie, cotat a fi bun şi de actualul tehnician al Politehnicii, Costel Enache, a fost decent reiese şi din traseul foştilor “alb-albaştri”. Până acum, nu mai puţin de doisprezece foşti jucători ieşeni şi-au găsit angajamente în eşaloane de elită, iar alţi trei în ligile secunde.

În Liga I au rămas opt ex-politehnişti: Laurenţiu Brănescu, la Farul Constanţa, Andrei Cristea, la CS Mioveni, Juan Pablo Passaglia, la UTA, Doru Popadiuc şi l Nikos Baxevanos la Chindia Târgovişte, Floriano Vanzo la Academica Clinceni, Sorin Buşu la FCU Craiova şi Răzvan Popa la Dinamo.

Cu meciurile jucate la Mioveni, Cristea a ajuns la 414 meciuri bifate în prima divizie (180 dintre acestea în tricoul Politehnicii) şi pe locul 15 în clasamentul prezenţelor jucătorilor în prima ligă din toate timpurile, la egalitate cu Marius Lăcătuş. Simbolul fotbalului ieşean din ultimele decenii, pe care Napoli l-a îndepărtat de la echipă, e şi în top 25 al celor mai buni marcatori all-time din eşalonul de elită, cu 114 reuşite. 59 dintre acestea sunt pentru Iaşi, echipă pentru care Cristea a mai marcat de alte şase ori în cele 11 meciuri jucate în cupele europene şi Cupa României. Passaglia, Baxevanos şi Popadiuc sunt oameni de bază la noile lor echipe, Vanzo a pornit titular, purtând tricoul cu numărul 10, Buşu, abia legitimat, a şi fost folosit de Adi Mutu în timp ce Brănescu are ghinionul faptului că Aioani, concurentul său, este marele pariu al lui Hagi. În ceea ce-l priveşte pe Popa, acesta a semnat cu Dinamo la finalul săptămânii trecute, după ce a negociat cu mai multe echipe.

Tot în prima ligă, dar în Ungaria, la Mezokovesd-Zsory, a ajuns Andreias Calcan, care a refuzat mai multe oferte, între care una de la Sepsi Sfântu Gheorghe. Extrema dată afară de Napoli în plin campionat a punctat chiar la debutul la clubul maghiar. În alte eşaloane de elită din străinătate au ajuns alţi doi atacanţi de la Poli. Dzenan Zajmovic joacă în ţara natală, Bosnia Herţegovina, la Velez Mostar, el marcând şi în campionat, şi în cupele europene, în poarta lui AEK Atena, iar muntenegreanul Uros Djuranovic, în Serbia, la Kolubara Lazarevac, unde a înscris de două ori în primele patru etape. Nu în ultimul rând, Dylan Flores va juca în prima ligă costaricană, la Cartagines, cu care a semnat la finalul lunii trecute.

Manuel De Iriondo evoluează în liga secundă, însă într-una de top, a Franţei, despre care se spune că este superioară Ligii I. Mai mult, echipa la care mijlocaşul argentinian a fost legitimat, Grenoble, a încheiat sezonul trecut pe un loc fruntaş, IV. Un alt argentinian, Pablo Gaitan, joacă în Liga a II-a, la FC Buzău, pentru care a şi înscris. În ceea ce-l priveşte pe fostul internaţional venezuelean Rafael Acosta, acesta e legitimat la Alki Oroklini, care activează în eşalonul secund din Cipru.

La ora actuală, dintre cei care au plecat în vară din Copou nu sunt informaţii legate de semnarea vreunui contract în trei cazuri: internaţionalul costarican Deyver Vega, Joseph Mensah şi Platini. Despre Vega se spune încă că are mai multe oferte.

Ceilalţi şase componenţi ai fostei echipe ieşene, Teodor Axinte, Ianoş Brînză, Răzvan Onea, Ovidiu Mihalache, Francisc Cristea şi Alexandru Zaharia, sunt legitimaţi în continuare la Poli, Onea fiind curtat de Farul şi Rapid. Tot la Poli e şi Ştefan Cană, căruia FCSB i-a prelungit împrumutul din sezonul trecut.

În altă ordine de idei, o nouă gafă elementară a Politehnicii a apărut duminică, atunci când rezultatele înregistrate de echipele de juniori în etapa a III-a a Ligii Elitelor (2-0 la under 19 cu FC Voluntari, 4-3 la under 17 cu FC Voluntari şi 0-1 la under 16 cu FC Botoşani) au fost prezentate greşit pe pagina de facebook a clubului, inversându-se scorurile înregistrate de primele două formaţii. Eroarea a fost taxată public până şi de un antrenor de la Centrul de Copii şi Juniori, Dănuţ Cananău! De remarcat că rezultatele sunt trecute greşit şi pe site-ul Federaţiei Române de Fotbal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii