O evazionistă de duzină din Iaşi poate face mai multă puşcărie decât orice condamnat din Dosarul Microsoft

joi, 01 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 O evazionistă de duzină din Iaşi poate face mai multă puşcărie decât orice condamnat din Dosarul Microsoft

O ieşeancă din Moţca ar putea rămâne mai bine de 7 ani în închisoare, după ce a înşelat statul cu 100.000 de euro. Dacă paguba ar fi fost doar cu puţin mai mică, ar fi putut avea şansa libertăţii. Femeia a dat şi o mână de ajutor altor evazionişti care aplicau aceeaşi tehnică.

Metoda aplicată de Maria Nunucă a fost una deseori folosită de evazionişti. Din iunie până în septembrie 2014, Nunucă a declarat 59 de operaţiuni de achiziţie de fier vechi în valoare totală de 2,7 lei, de la diverse firme din Lunca Cetăţuii. Deşi era vorba de cantităţi de mii şi chiar zeci de mii de kilograme de deşeuri feroase, în facturi nu erau consemnate numerele de înmatriculare ale autovehiculelor folosite pentru transport, aspect obligatoriu legal. De regulă, femeia menţiona doar „auto”, pe unele facturi nefiind înscris nici măcar acest cuvânt. Declararea achiziţiilor fictive a provocat bugetului statului un prejudiciu de 444.221 lei, echivalentul a 100.730 euro, reprezentând impozit pe profit neachitat. La rându-i, Nunucă a oferit altei societăţi un număr de 11 facturi, în valoare totală de 606.445 lei, ajutându-l astfel pe administratorul societăţii să-şi crească artificial cheltuielile, sustrăgându-se de la plata unui impozit pe profit de 97.000 lei.

Reglementările aduse anul trecut Codului Fiscal permit evazioniştilor să scape de o pedeapsă cu închisoarea în anumite condiţii. Astfel, legea prevede posibilitatea unei simple amenzi dacă prejudiciul este achitat integral şi nu depăşeşte 100.000 euro sau chiar nepedepsirea faptei dacă prejudiciul de sub 100.000 euro este achitat integral, plus o cotă de 20%, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile. În cazul Mariei Nunucă însă, prejudiciul depăşea cu puţin această limită. În plus, ea nu a achitat absolut nimic din banii datoraţi bugetului de stat. Ca urmare, femeia a fost condamnată la 7 ani şi 3 luni de închisoare, ca şi la interzicerea timp de trei ani a dreptului de a administra sau reprezenta societăţi comerciale. Sentinţa nu este definitivă, ea urmând să fie supusă controlului de legalitate al Curţii de Apel, în februarie anul viitor.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii