O ieşeancă a murit cu zile pe stradă, după ce a căzut din picioare

marți, 19 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 O ieşeancă a murit cu zile pe stradă, după ce a căzut din picioare

Medicii spun că femeia de 64 de ani ar fi putut fi salvată dacă cineva dintre cei care au asistat la incident ar fi început manevrele de resuscitare, fie şi asistate prin 112.

O femeie în vârstă de 64 de ani, care s-a prăbuşit în cursul dimineţii de ieri pe o stradă din Iaşi, intrând în stop cardio-respirator, nu a mai putut fi salvată nici de echipajul medical care a sosit la faţa locului. Medicii susţin că niciunul dintre cei care au observat ce se întâmplă nu a in­tervenit să înceapă mane­vrele de resuscitare care ar fi putut ţine-o în viaţă până la sosirea ajutorului specializat.

„Echipajul medical a început resuscitarea în momentul în care a ajuns, însă nu a fost nimeni de pe stradă care să o resusciteze până a venit echipajul. Ar trebui ca toată lumea să ştie aceste manevre, la câte emisiuni s-au făcut în acest sens, la câte elemente de con­ştientizare există, totul este ca oamenii să vrea. Inclusiv la telefon li se dau instrucţiuni. Nimeni nu şi-ar dori să fie în această situaţie, să cadă pe stradă şi să nu fie nimeni care să intervină“, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Un alt caz tragic a avut loc în cursul zilei de duminică, atunci când un bărbat de doar 35 de ani din Şipote s-a stins din viaţă în aşteptarea echipajului medical. Deşi între timp a fost resuscitat de tatăl său, echipajul medical care a ajuns la faţa locului nu a mai putut să îl salveze. Conform specialiştilor, cei care sunt victime ale unui stop cardio-respirator au nevoie de manevre de resuscitare iniţiate cât mai repede, deoarece resuscitarea asigură un debit esenţial către inimă şi creier.

Astfel, conform conceptului „Lanţului supravieţuirii“, paşii vitali care trebuie urmaţi pentru o resuscitare corectă includ recunoaşterea imediată a urgenţei şi efectuarea apelului pentru ajutor calificat la 112, începerea manevrelor de resuscitare imediat, defibrilarea cât mai rapidă, de­oarece resuscitarea imediată şi defibrilarea pot determina o rată de supravie­ţuire de 49-75%, iar fiecare minut de întârziere duce la scăderea su­pravieţuirii cu 10-15%, ultimul pas fiind asigurarea unui suport vital avansat.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii