O plimbare de câteva minute pe un drum sătesc i-a adus unui ieșean o condamnare cu executarea în regim de detenție

vineri, 26 mai 2023, 01:50
2 MIN
 O plimbare de câteva minute pe un drum sătesc i-a adus unui ieșean o condamnare cu executarea în regim de detenție

O plimbare de câteva minute pe un drum sătesc i-a adus unui ieșean o condamnare cu executarea în regim de detenție. Nu avea permis, dar în schimb avea o condamnare anterioară pentru furt calificat.

Aflat la volanul unui Vokswagen Golf, Pavel Rusu a fost interpelat de polițiști pe strada Culmea Domniței din satul Cercu, în dimineața zilei de 29 martie 2019. Pe scaunu din dreapta șoferului se afla concubina lui Rusu. Șoferul a explicat că o conducea până la un magazin din apropiere, de unde femeia urma să fie preluată de altă persoană. Polițiștii veniseră la mașina lui chiar după oprirea în dreptul parcării magazinului. Nu a putut prezenta vreun permis de conducere, iar cercetările ulterioare au demonstrat că nici nu avea.

Trimis în judecată pentru conducere fără permis, Rusu a invocat în apărarea sa faptul că strada pe care fusese oprit ar fi fost un drum privat. Ar fi fost vorba de un simplu drum pietruit, destinat doar locuitorilor din zonă. Apărarea a fost respinsă de judecători. Pe strada Culmea Domniței nu era niciun indicator care să menționeze că drumul nu este public, iar detaliile furnizate de primăria Bârnova au arătat că cea mai mare parte a străzii este drum public.

Rusu nu se afla la prima abatere de la lege. În august 2016, fusese liberat condiționat din executarea unei pedepse de 2 ani și 6 luni de închisoare pentru furt calificat, mai având de executat 290 de zile. Conform legii, inculpatul este considerat recidivist dacă până la împlinirea termenului de reabilitare, el săvârșește o nouă infracțiune cu intenție. În cazul lui Rusu, termenul de reabilitare era de patru ani, calculat din momentul executării pedepsei. Ca urmare, magistrații Judecătoriei au stabilit o pedeapsă de 1 an și 9 luni de închisoare, cu executarea în regim de detenție.

În apel, șoferul a insistat asupra faptului că drumul pe care condusese nu era public, prevederile legislației referitoare la regimul rutier nefiind astfel aplicabile. El a cerut achitarea, pentru că fapta comisă nu ar fi existat. Magistrații Curții de Apel au constatat însă că instanța inferioară apreciase corect statutul drumului și au confirmat sentința inițială. Apelul declarat de Rusu a fost respins. 

Comentarii