O reţetă cu oregano tratat chimic le-a adus câţiva ani de puşcărie

Doi fraţi vitregi "îmbogăţeau" condimentul cu o pulbere de cannabinoizi, dizolvată în alcool sau acetonă.

vineri, 11 februarie 2022, 02:50
2 MIN
 O reţetă cu oregano tratat chimic le-a adus câţiva ani de puşcărie

Doi fraţi vitregi au ajuns de mână în faţa judecătorilor, sub aceeaşi acuzaţie. Cumpărau oregano din supermarket şi îl "îmbogăţeau" cu cannabinoizi sintetici, vânzând apoi rezultatul ca drog. Au scăpat relativ ieftin, fiind judecaţi nu pentru trafic de droguri, ci în temeiul legii privind combaterea produselor etnobotanice. Cazurile în care traficanţii vând condimente tratate chimic în loc de cannabis par să se fi înmulţit în ultima vreme pe masa magistraţilor ieşeni.

Paul Negrescu şi Constantin Baciu au mame diferite, dar drumul în viaţă le-a fost comun. Amâdoi au plecat din ţară la scurt timp după aderarea României la Uniunea Europeană, şi au colecţionat condamnări în Franţa sau Marea Britanie. S-au întors în ţară în primăvara anului 2020, după declanşarea pandemiei SARS CoV-2. Pentru a-şi asigura o sursă de venit, au început imediat să comercializeze substanţe cu efecte psihoactive obţinute dintr-o pulbere de cannabinoizi sintetici în stare pură, dizolvată în alcool sau acetonă, cu care îmbibau plante găsite în comerţ, mai ales oregano.

"Condimentul oregano se găseşte în comerţ şi-n pungi mai mari, iar îmbibat cu alcool, acetonă şi câteva grame de cannabinoid sintetic poate rezulta o masă de câteva sute de grame de produs vegetal ce se pretează a se rula într-o ţigară artizanală", au menţionat ulterior procurorii în rechizitoriu. Cei doi lucrau independent, vânzându-şi fiecare producţia proprie.

Comerţul desfăşurat de cei doi a ajuns în curând la urechile anchetatorilor, cercetările fiind demarate după ce o patrulă de jandarmi a oprit pe stradă doi clienţi, asupra cărora au fost descoperite 16 doze de drog. Aceiaşi clienţi au mai fost găsiţi o dată, în stare de inconştienţă, pe spaţiul verde din faţa unui bloc. După identificarea substanţelor psihoactive folosite, din noiembrie laţul anchetatorilor a început să se strângă, investigatorii sub acoperire strângând suficiente probe pentru a contura comportamentul infracţional al celor doi.

Unul dintre ei îşi folosea soţia şi chiar fiul ca distribuitori de droguri. După arestare, cei doi fraţi şi-au recunoscut faptele, ceea ce le-a adus o pedeapsă redusă cu o treime faţă de cea legală. Constantin Baciu a fost condamnat la 2 ani de închisoare, iar Paul Negrescu la 1 an şi 6 luni de detenţie, diferenţa fiind făcută de numărul de acte de vânzare a drogurilor care au putut fi demonstrate pentru fiecare dintre cei doi. Amândoi fraţii au contestat decizia. Curtea de Apel s-a pronunţat miercuri, confirmând sentinţa primei instanţe.

Comentarii