O sentinţă şoc: Eşti politician, atunci suportă! Proces obligatoriu de urmărit!

sâmbătă, 15 februarie 2020, 02:50
4 MIN
 O sentinţă şoc: Eşti politician, atunci suportă! Proces obligatoriu de urmărit!

Premieră: iată cum tratează Justiţia polemicile şi muştruluielile aduse politicienilor care deţin funcţii publice, dar şi cum explică de ce politicienii pot fi oricând criticaţi cu duritate! Sentinţa, ce poate fi în viitor ghid pentru astfel de situaţii, este cea dată în războiul din Consiliul Local Iaşi dintre doi adversari vechi: viceprimarul Gabriel Harabagiu (PSD) şi consilierul Răzvan Timofciuc (PNL). Acesta a fost tranşat de justiţie în favoarea celui din urmă. Judecătorii au publicat zilele trecute şi motivarea, extrem de interesantă, din care reiese că un politician, mai ales dacă deţine o funcţie publică, trebuie să îşi asume criticile care i se aduc, chiar dacă acestea sunt acide. Gâlceava juridică dintre Harabagiu şi Timofciuc a pornit după ce liberalul l-a acuzat pe viceprimar de „malversaţiuni şi şmecherii imobiliare“. Timoficiuc: „o încercare de tip pesedistă de a mă intimida“; Harabagiu: „Folosirea de cuvinte jignitoare nu reprezintă activitate politică“. Peste aceste polemici, sentinţa şi motivarea sunt bine de lecturat atent de orice persoană care deţine funcţie publică şi este criticată de cei ce îi plătesc prin impozite salariul .

 

Conflictul judiciar dintre viceprimarul Gabriel Harabagiu (PSD, un apropiat al primarului Mihai Chirica) şi consilierul local PNL Răzvan Timofciuc a fost tranşat de Judecătoria Iaşi. Harabagiu a invocat în faţa primei instanţe prejudicii de imagine ce i-ar fi fost aduse de Timofciuc în 2017 şi 2018, atunci când tânărul consilier liberal l-a acuzat în public pe viceprimar de diverse matrapazlâcuri imobiliare. Răzvan Timofciuc şi-a lansat acuzaţiile pe Facebook, dar şi în conferinţe de presă, acuzaţia principală lansată de el fiind aceea că Gabriel Harabagiu şi-ar fi ajutat soacra să obţină un teren estimat la 1,5 milioane de euro, în zona Moara de Vânt. Harabagiu a negat de la început acuzaţiile colegului său din Consiliul Local, care se bazau pe o investigaţie jurnalistică. Considerând că a fost calomniat, viceprimarul i-a cerut daune morale de 50.000 lei lui Timofciuc. A pierdut în primă instanţă, fiind obligat el să achite cheltuielile judiciare, de 3.000 lei. Litigiu nu e însă definitiv, apelul fiind înregistrat zilele trecute la Tribunal, instanţă care va tranşa această speţă.

O motivare foarte interesantă a Judecătoriei

Judecătoria Iaşi a trebuit să contrabalanseze în procesul Harabagiu – Timofciuc două dintre cele mai importante drepturi ale unui cetăţean: dreptul la imagine şi cel la liberă exprimare. Astfel, judecătorii nu au analizat în mod special veridicitatea celor spuse de consilierul liberal, ci doar a verificat dacă alegaţiile lui Timofciuc au adus atingere imaginii viceprimarului. În primă fază, judecătorii au stabilit că tema aleasă de Timofciuc, proprietăţile publice ale familiei viceprimarului, este, indubitabil, una de interes public. Aşadar, arată judecătorii, activitatea unei figuri publice şi a unor investiţii imobiliare reprezintă un interes public major. „Nu trebuie înţeles de aici că, în calitatea deţinută, reclamantul a pierdut dreptul la protejarea demnităţii sale, reputaţiei sale sau a vieţii de familie, însă, având în vedere răspunderea dar şi expunerea publică pe care, aşa cum corect reclamantul însuşi a arătat în acţiune, şi le-a asumat, acesta este nevoit să dovedească un grad mai ridicat de toleranţă faţă de analiza şi comentariile îndreptate de terţi – public larg, inclusiv adversari politici – asupra acţiunilor sale, inclusiv faţă de comentariile negative, întrucât cele pozitive sunt întotdeauna receptate cu bunăvoinţă“, se arată în motivarea judecătorilor, care invocă a decizie a CEDO conform căreia limitele criticii în privinţa politicienilor sunt „mai largi“ decât în cazul cetăţenilor obişnuiţi.

Judecătorii ieşeni au mai arătat că, deşi Timofciuc era adversar politic al lui Harabagiu la momentul lansării acuzaţiilor (pe viitor, cei doi ar putea fi colegi de partid), consilierul liberal nu şi-a pierdut dreptul de a-l critica pe viceprimar. „Calitatea sa publică, tema de interes public a declaraţiilor sale dar şi scopul final vădit al acestor declaraţii (cererea demisiei reclamantului), imprimă declaraţiei sale de presă un caracter de discurs politic, protejat de asemenea din perspectiva libertăţii de exprimare“, au mai stabilit judecătorii.

Magistraţii mai menţionează în motivare un aspect interesant, mai ales pentru politicienii care îşi structurează diversele atacuri politice pe materiale de presă. „Instanţa reţine ca fiind deosebit de relevant, determinant chiar, în analiza caracterului ilicit sau nu al acţiunilor pârâtului şi a eventualei consecinţei păguboase pretinse de reclamant, faptul că pârâtul nu a fost la originea informaţiilor pe baza cărora a solicitat public reclamantului demisia din funcţia ocupată de acesta, ci le-a preluat din presă, deci din medii publice în care ele fuseseră anterior diseminate în mod repetat.“

Ce spun cei doi politicieni împricinaţi

Gabriel Harabagiu nu este mulţumit de sentinţa Judecătoriei Iaşi şi a formulat deja apel. „A cere demisia unui ales local în funcţie de către un adversar politic este un sport de performanţă în România actuală, însă a susţine această cerere publică doar din dorinţa de a mai fi vizibil în spaţiul public şi folosind, în acelaşi timp, atacuri directe sau indirecte la membri ai familiei extinse ai subsemnatului, este o acţiune total incalificabilă pentru cel care o face, atât din punct de vedere moral, cât şi din punct de vedere intelectual“, a spus Harabagiu.

Răzvan Timofciuc şi-a menţinut declaraţia pentru care a fost dat în judecată de viceprimar şi în reacţia pe acest subiect pe care a oferit-o, ieri, „Ziarului de Iaşi“. „O încercare tip pesedistă de a mă intimida, pentru că am spus public adevărul despre modul fraudulos prin care familiei sale i s-a retrocedat 1,4 hectare de teren în Moara de Vânt. În timp ce sute de ieşeni aşteaptă şi de 20 ani pentru a primi pământurile confiscate de comunişti, în multe cazuri suprafeţe mult mai mici, în cazul familiei viceprimarului PSD s-au identificat suprafeţe disponibile… Asta e guvernarea PSD-Chirica la Iaşi: pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Astfel de acţiuni de intimidare nu mă sperie“, ne-a spus Timofciuc. (Ionuţ BENEA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii