O singură ofertă pentru reparaţiile la Pasajul Socola. Începe şantierul?

luni, 20 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 O singură ofertă pentru reparaţiile la Pasajul Socola. Începe şantierul?

O asociere de şase firme a depus singura ofertă pentru lucrările de reparaţii capitale la Pasajul Socola. Termenul de înregistrare în licitaţia oragnizată în acest sens de Primăria Municipiului Iaşi a expirat vineri la amiază, iar oferta asocierii conduse de Conest SA este singura depusă. 

Dacă la evaluare va fi găsită conformă şi în acord cu cerinţele tehnice, asocierea va fi desemnată câştigătoare şi va avea la dispoziţie 18 luni ca să finalizeze lucrările prevăzute.

Licitaţia pentru contractul de lucrări de reparaţii capitale la infrastructura Pasajului Socola a fost lansată la sfârşitul anului trecut de la o valoare estimată de 35,13 milioane de lei, bani pe care Primăria Municipiului Iaşi i-a obţinut prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.

CITESTE SI: Se caută un constructor pentru consolidarea Pasajului Socola și redesenarea benzilor de trafic

Aşa cum am mai relatat, pasajul care leagă bd. Socola şi şos. Bucium este cel mai vechi din Iaşi. Deschis circulaţiei în 1960, pasajul lung de 465 de metri a fost lărgit de la două la patru benzi în anii ’80. Acum, pe lângă consolidarea structurii, va fi redesenată platforma în aşa fel încât să aibă cinci benzi şi piste pentru biciclete.

Reconfigurarea va face ca trei din cele cinci benzi să aibă doar 3 metri în loc de 3,50, cât măsoară acum şi cum prevăd normativele pentru drumuri şi străzi intens circulate.

Practic, pasajul va avea „o bandă de circulaţie suplimentară dedicată exclusiv circulaţiei rutiere pe direcţia Centru-Socola, contribuind astfel la fluidizarea traficului rutier”, se arată în Caietul de sarcini.

CITESTE SI: Cum stau podurile din Iași, luate unul câte unul: Pasajul Alexandru cel Bun e cel mai erodat

Vor fi în final două benzi de circulaţie pe sensul Bucium-Centru (una lată de 3,25 m şi una de 3 m) şi trei benzi de circulaţie pe sensul Centru-Bucium (una de 3,25 m şi două benzi adiacente de 3 metri – dintre care una pentru virajul la dreapta pe bd. Poitiers).

Nici cele două trotuare nu vor mai avea 3 metri lăţime, ca acum. Fiecare cale de acces pietonal va pierde aproape un metru în favoarea părţii carosabile extinsă la cinci benzi şi încă un metru pentru amenajarea  de piste de biciclete cu câte un sens.

Comentarii