De Business

Punem punctul pe știi

La Fortus SA nu se mai produce nimic de ani buni. În combinat au apărut iepuri şi fazani!

O societate muribundă a raportat un profit brut de 9 milioane de lei

luni, 09 iulie 2018, 01:50
3 MIN
 O societate muribundă a raportat un profit brut de 9 milioane de lei

Administratorul judiciar al firmei ieşene cere un onoriu în valoare de 3,6 milioane de lei, adică mai mult de o treime din profitul declarat.

Culmea ironiei la o fostă fabrică din Iaşi, unde cifrele din situaţiile financiare pe ultimii trei ani arată că face profit, însă nu mai produse de ani buni. La Fortus SA, societate aflată în insolvenţă de 11 ani, se vinde tot. Terenuri, clădiri, şine de cale ferată, fier vechi, resturi de nisip, utilaje, uleiul din transformatoarele care încă nu s-au spart şi lista poate continua.  Astfel, administratorul judiciar Todor Ignaţie a raportat pe anul 2017 un profit brut de 9,1 milioane de lei, comparativ cu anii precedenţi, când a declarat la ANAF pierderi an după an.

Astfel, firma a fost pe minus cu 20 de milioane de lei în 2015 şi cu 6, 3 milioane de lei în 2016. Cifra de afaceri a ajuns însă de la  2 milioane de lei (2015) la 51.000 de lei (2017), aceasta arată că câştigurile vin din vânzarea de active şi nu din activitatea de bază. „Dacă societatea are profit, asta înseamnă că noi, acţionarii, trebuie să primim dividente? Am calculat şi ar veni că pe cele 40 de acţiuni pe care le deţin, ar veni să primesc 10 lei. Precizez faptul că Fortus are un profit trecut într-un raport contestat de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) şi care nu e aprobat de comitetul creditorilor. Cum se poate reinvesti profitul? Un coleg de-al meu, care a vizitat recent combinatul mi-a spus că Fortus s-a transformat în plămânul verde al Iaşului, deoarece a văzut mulţi fazani şi iepuri pe acolo. Ba chiar şi o căprioară în partea de sud”, spune uşor amuzat Florin Rugină, mic acţionar şi reprezentantul angajaţilor disponibilizaţi de la Fortus. Tot în situaţiile financiare observăm că a scăzut drastic şi numărul de angajaţi, de la 508, câţi erau în 2015, la 70, câţi sunt în prezent. În această direcţie se anunţă deja alte disponibilizări în viitorul apropiat. Amintim cititorilor că Fortus nu mai are curent electric de doi ani de zile iar perioada de reorganizare a expirat acum un an.

Unde se duc banii

Un detaliu interesant apare în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 9693 din 14 mai a.c, unde în încheierea de la Tribunalui sindic Tg. Mureş, Gheorghe Chişcă, directorul Fortus, care este şi acţionar la societate, contestă modul de calcul al onorariului administratorului judiciar. Acesta precizează că procedura stabileşte că onorariul lui Todor Ignaţie este de 3% plus TVA din creanţele acoperite din tabelul de creanţe şi că administratorul judiciar  a transmis o factură în cuantum de 3,6 milioane de lei, care prevede încasarea unei renumeraţii pe oparaţiunile curente de dare în plată. Chişcă susţine clarificarea onorariului şi a modului de calcul al acestuia, deoarece consideră că este nejustificabil. Chişcă a depus astfel o contestaţie, mai ales că acest onorariu nu apare în raport, deşi s-a emis factură pentru el.

„Administratorul judiciar, practician în insolvenţă Todor Ignaţie arată că nu doreşte să dea nici un fel de explicaţie creditorului Chişcă Gheorghe ci doar îl roagă să studieze mai atent actele aflate la dosar şi să nu depună nişte reclamaţii absolut lipsite de fundament în sensul că, dacă acesta refuză să studieze actele respective, administratorul judiciar nu are nicio vină”, se arată în BPI. La această contestaţie, judecătorul sindic Loredana Berindean a propus disjungerea cererii, propunere cu care atât administratorul Ignaţie cât şi Chişcă au fost de acord. Mai exact, această contestaţie va fi judecată într-un dosar separat, asociat. 

 

 

Comentarii