O specie de insectă, descoperită de cercetătorii de la UAIC pentru prima dată în România

marți, 20 decembrie 2022, 22:59
2 MIN
 O specie de insectă, descoperită de cercetătorii de la UAIC pentru prima dată în România

Specialiştii din cadrul rezervaţiei „Dunele Marine de la Agigea”, care aparţine de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) au identificat o nouă specie de insectă pentru România, din ordinul Coleoptera (insecte cunoscute popular sub numele de gândaci, fără a se confunda cu gândacii de bucătărie, care fac parte dintr-un ordin separat – Blattodea).

Insecta se numeşte Aplocnemus jejunus (nu are nume popular, fiind pentru prima dată identificată în ţara noastră) şi nu măsoară mai mult de 5 mm lungime.

„Este neagră şi lucioasă, acoperită cu perişori, acest lucru făcând să fie uşor de trecut cu vederea, fiind o specie puţin studiată şi cunoscută. Astfel, din 1863, de când a fost descrisă pentru prima dată, şi până astăzi, aceasta a fost găsită în doar 27 de locuri din Europa (în Bulgaria, Turcia, Grecia, Austria, Italia, Sardinia, Corsica şi Franţa), aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea fiind al 28-lea loc şi singura zonă din ţara noastră în care această specie a fost identificată până în prezent. Modul de viaţă mai ascuns o face să fie mai greu de observat, fiind o specie mai mult arboricolă, saproxilică (trăieşte în lemn mort), ce se hrăneşte cu alte specii de insecte. Îşi petrece iarna în stadiul de adult, putând fi găsită în perioadele reci ale anului sub scoarţa copacilor”, au precizat cercetătorii.

Aceştia au estimat că, cel mai probabil, nu este vorba de o extindere recentă a arealului spre nord ca urmare a schimbărilor climatice, ci specia a fost aici de multe mii de ani, nefiind observată până astăzi din cauza modului ascuns de viaţă şi mai ales a numărului foarte mic de entomologi (specialişti care se ocupă de studiul insectelor) care activează pe teritoriul ţării.

„Această descoperire sugerează încă o dată necesitatea existenţei şi păstrării intacte a zonelor protejate în România, acestea adăpostind cu siguranţă multe specii de nevertebrate ce aşteaptă să fie descoperite, reprezentând printre ultimele refugii din Europa ale acestora. Studiile au demonstrat că sănătatea şi stabilitatea unui habitat sunt cu atât mai mari cu cât numărul de specii din habitatul respectiv este mai mare şi mai divers”, au mai punctat aceştia.

Rezervaţia „Dunele Marine de la Agigea” poate fi vizitată zilnic între orele 08.00 – 18.00. Aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea se află în incinta Staţiunii biologice marine „Prof. Dr. Ioan Borcea”, care aparţine UAIC. 

Comentarii