De Business

Punem punctul pe știi

Oferta locurilor de muncă, la Iaşi şi în ţările Uniunii Europene

joi, 14 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 Oferta locurilor de muncă, la Iaşi şi în ţările Uniunii Europene

Numărul total de locuri de muncă libere din judeţ înregistrate la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Iaşi (AJOFM) a rămas constant faţă de săptămâna trecută. 

Oferta de astăzi  conţine un număr de 599 de joburi şi este valabilă în perioada 13 – 20 februarie 2019. „Oferta cuprinde 53 de locuri de muncă pentru cei cu studii superioare şi 546 de posturi pentru persoanele cu studii medii sau minime”, a transmis Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Printre numele mari din economia ieşeană care caută să angajeze pe mai multe posturi în această perioadă se numără DAS SRL, care caută dulgher, electrician, maşinist maşini pentru terasamente, fierar betonist, inginer CCIA, inginer energetician, inginer instalaţii pentru construcţii, lăcătuş confecţii, muncitor necalificat, şofer automacaragiu, tinichigiu industrial, sudor şi zidar, urmat de Veolia, unde se angajează asistent director, agent comercial, economist, instalator reţele, sudor, lucrător gestionar, electrician centrale termice şi electromecanic.

Şi Arabesque angajează agent servicii clienţi, tâmplar manual şi tâmplar universal, iar Greenfiber angajează inginer chimist, controlor calitate, muncitor necalificat, strungar şi stivuitorist. „Avem disponibile 268 posturi în servicii, dintre care 65 în comerţ, 13 în hoteluri şi restaurant, 2 în transporturi şi 188 în alte activităţi de servicii. În intervalul menţionat au fost anunţate vacante 86 de posturi în confecţii, 171 în construcţii, 69 în industrie, 4 în sănătate şi asistenţă socială şi unul în agricultură şi silvicultură”, a adăugat Sîrghie. În schimb, pentru ieşenii care vor să muncească în ţări ale Uniunii Europene, sunt disponibile 946 de locuri de muncă, cu aproximativ 50% mai puţine ca acum două săptămânâni, când s-au înregistrat 1.790 locuri de muncă. 

Posturile au fost declarate vacante în cadrul programului EURES, accesarea acestora de către candidaţi fiind posibilă doar prin intermediul AJOFM. „Oferta cuprinde 206 de locuri în Spania, 200 în Portugalia, 64 în Germania, 75 în Marea Britanie, 186 în Olanda,  31 în Finlanda, 57 în Irlanda, câte 12 în Malta şi Slovacia, 5 în Ungaria, 24 în Norvegia, 24 în Suedia şi 50 în Danemarca”, a adăugat purtătorul de cuvânt AJOFM. Menţionăm faptul că în Portugalia se caută 200 de muncitori necalificaţi pentru cules de zmeură, în Marea Britanie culegători de fructe iar în Spania 150 de muncitori la câmp. Printre altele, ţările enumerate mai sus mai caută mecanici maşini utilaje, mecanici auto, măcelari, lucrători în sere, lucrători în fabrici de alimente, zidari, tencuitori, şoferi de autobuz, tâmplari, sudori, manipulatori marfă, electricieni, etc. 

 

 

Comentarii