Omul de afaceri care a produs un accident în Copou, la volanul unui Mercedes, a murit. Procesul său a încetat

vineri, 31 martie 2023, 01:50
3 MIN
 Omul de afaceri care a produs un accident în Copou, la volanul unui Mercedes, a murit. Procesul său a încetat

Condamnat în primă instanță pentru tentativă la omor, un om de afaceri nu va mai fi pedepsit. Răspunderea penală nu s-a prescris, iar judecătorii nu l-au achitat. Magistrații Curții de Apel au dispus miercuri încetarea procesului penal, motivată de decesul vinovatului.

Înregistrarea accidentului:

Maricel Stan a fost la un pas de a ucide un copil în seara zilei de 22 iulie 2019. Aflat la volanul unui Mercedes, Stan urca aleea Mihail Sadoveanu cu o viteză de 94 km/h. În curba la stânga dinaintea muzeului, a pierdut controlul automobilului, a rupt un stâlp din beton și un indicator rutier, lovind apoi ușor un copil de 8 ani aflat pe trotuar, la câțiva pași de mama sa. Femeia nu a avut timp să reacționeze, iar copilul s-a ghemuit instinctiv, așteptând impactul. Culmea, după accident, Stan a adormit în mașină, la fața locului. Ulterior, analizele medicale aveau să stabilească o alcoolemie de 1,8‰ și prezența în sânge a mai multor substanțe medicamentoase, aflate și pe lista drogurilor de risc. În mașină a fost găsită și o folie de Xanax.

Declarațiile șoferului au fost contradictorii. A admis că băuse, susținând însă că fusese o cantitate mică. Ulterior, și-a adus aminte că băuse 350-400 ml de whisky. A explicat că a adormit în mașină deoarece nu voia să meargă acasă, unde risca să se certe cu soția. Folia de Xanax ar fi aparținut soției sale. O luase cu el pentru a o împiedica să consume prea mult. Ulterior, a precizat că luase Pradaxa, care îi provoca somnolență și un analgezic.

Citiți și: VIDEO Momentul incredibil când un copil a scăpat cu viață în accidentul cu Mercedes-ul din Copou

Instanța a stabilit că Stan băuse acasă, pe fondul unor discuții aprinse cu soția. Plecase cu mașina până la rond Agronomie. Voise să-și mai cumpere de băut, dar fusese refuzat. Nu reușise nici să convingă niște persoane aflate în magazinul de la parterul blocului să-i cumpere o sticlă de whisky. Patronul magazinului, care îl cunoștea, rugase un cunoscut să cheme un taxi care să-l ducă pe Stan acasă. Omul de afaceri se urcase însă în mașină și demarase spre casă. Un minut mai târziu, se produsese accidentul. Procurorii ceruseră judecarea lui Stan pentru tentativă la omor, dată fiind gravitatea comportamentului acestuia și nonșalanței cu care încălcase legea. Solicitarea a fost acceptată de magistrații Tribunalului, care l-au condamnat la 5 ani și 8 luni de închisoare.

Mai multe imagini de la accidentul din Copou, AICI

Sentința a fost contestată atât de Stan, cât și de mama copilului, dosarul intrând pe rolul Curții de Apel în mai 2021. Procesul s-a prelungit, în cauză fiind efectuate mai multe expertize tehnice. La sfârșitul lui septembrie anul trecut, Stan a decedat. Conform legii, în astfel de situații, procesul penal încetează, iar acțiunea civilă, privind eventualele daune, rămâne nesoluționată. Sechestrul asupra bunurilor mobile și imobile care i-au aparținut lui Stan va fi menținut timp de 30 de zile, timp în care mama copilului va putea introduce o acțiune civilă distinctă, pentru stabilirea despăgubirilor. 

Comentarii