De Business

Punem punctul pe știi

Opt parohii libere, la care se pot transfera preoţii din Iaşi. Trei din ele, lângă Paşcani

luni, 19 februarie 2024, 02:50
1 MIN
 Opt parohii libere, la care se pot transfera preoţii din Iaşi. Trei din ele, lângă Paşcani

În luna februarie a anului în curs Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat că există 8 parohii vacante la care se pot transfera doar preoţii din Arhiepiscopia Iaşilor care îndeplinesc condiţiile statuare. 

Şapte dintre acestea au fost declarate vacante în primele două săptămâni ale lunii februarie şi doar una a rămas neocupată din 2023. „Ziarul de Iaşi” a mai scris despre aceasta: din localitatea Negreşti, judeţul Neamţ, o parohie relativ mare, cu aproape 300 de familii, care are şi biserică, şi casă parohială.

De altfel, cea mai mare parohie disponibilă pentru transfer este şi singura care nu are o casă parohială. În mod concret, este vorba despre parohia din localitatea Valea Seacă, Protopopiatul Paşcani, care deserveşte la aproape 460 de familii. De peste trei ori mai mult faţă de mai multe parohii aflate pe aceeaşi listă. De Protopopiatul Paşcani mai ţin două parohii disponibile pentru transfer: din Prigoreni, care este şi cea mai mică, cu 116 familii, şi din Slobozia, cu 176 de familii.

Ultima din judeţul Iaşi de pe listă ţine de Protopopiatul Hârlău, localităţile Rădeni şi Frumuşica, cu 324 familii, care este vacantă de pe data de 9 februarie. Pe lângă cea de la Negreşti, mai sunt două din judeţul Neamţ, una aflată la Tarcău, cu 220 de familii, iar cealaltă la Roznov, cu 400, fiind a doua cea mai mare. Din lista celor 8 se află şi una din judeţul Botoşani care a fost declarată vacantă în urmă cu doar câteva zile, pe 16 februarie: se află în localitatea Crasnaleuca, Protopopiatul Săveni. 

Comentarii