Opt vietnamezi fără acte, refugiaţi în Gara Ungheni

joi, 10 martie 2022, 22:15
2 MIN
 Opt vietnamezi fără acte, refugiaţi în Gara Ungheni

Aici are loc primul triaj al refugiaţilor, cei fără acte trebuind să aştepte identificarea.

Gara Ungheni este prima staţie din România care îi întâmpină pe pasagerii trenurilor cu refugiaţi. Dincolo de Prut, ultima gară prin care au trecut se numeşte tot Ungheni. În cea de pe teritoriul actual al României se fac primele verificări: acte de identitate, documente de călătorie etc. Aici sunt coborâţi doar cei care nu au documente, după cum am aflat de la primarul comunei.

Iulian Marcu ne-a spus că ştie despre aceşti pasageri pentru că administraţia Unghenilor a contribuit la dotarea spaţiilor unde cei sosiţi trebuie să aştepte clarificarea situaţiei lor. De regulă, durează câteva ore, dar uneori se întâmplă ca refugiaţii să înnopteze acolo. Chiar ieri, primarul dusese câteva saltele, cearşafuri, perne şi pături, dar şi o toaletă ecologică. El ne-a povestit că, sâmbătă, au sosit opt vietnamezi care lucrau în Ucraina. Dar actele lor rămăseseră la administratorul firmei, aşa că au trebuit să aştepte la Ungheni până când s-au făcut formele de identificare.

„În perioada asta, am avut noi grijă de ei”, ne-a dat primarul din Ungheni un exemplu despre ceea ce poate să facă pentru refugiaţi o comună mică precum cea pe care o conduce.

Ieri dimineaţă, în spaţiul de cazare improvizat în clădirea gării se aflau 10 persoane. Până ieri la amiază, la Ungheni ajunseseră două trenuri cu refugiaţi, unul cu 11, celălalt cu 14 vagoane.

Comentarii