Organizaţiile pacienţilor cer Ministerului Sănătăţii să impună vaccinarea anti-Covid în rândul cadrelor medicale

joi, 29 iulie 2021, 21:39
1 MIN
 Organizaţiile pacienţilor cer Ministerului Sănătăţii să impună vaccinarea anti-Covid în rândul cadrelor medicale

Membrii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) sunt îngrijoraţi de nivelul acoperirii vaccinale în rândul personalului medical şi solicită Ministerului Sănătăţii să ia măsurile necesare pentru ca persoanele care lucrează în sistemul medical şi care vin în contact cu pacienţii să fie vaccinate

. „Numeroşi pacienţi cronici sunt la risc de a dezvolta complicaţii ale unor boli infecţioase transmisibile, inclusiv COVID-19. Anumiţi pacienţi, de exemplu, persoanele care fac tratament de cancer, boli autoimune sau transplant sunt vulnerabile la infecţii în general. Mai mult, anumiţi pacienţi nu pot fi vaccinaţi din motive medicale. Din aceste motive, personalul medical trebuie să fie în totalitate vaccinat, cu excepţia persoanelor care au contraindicaţii de vaccinare”, au precizat reprezentanţii COPAC.

Astfel, COPAC se alătură şi susţine iniţiativa European Patient Forum, al cărui membru este, de a solicita tuturor statelor Uniunii Europene protejarea pacienţilor prin asigurarea vaccinării personalului medical. Conform unor studii făcute de COPAC, 22,8% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic din teamă să nu se infecteze sau din cauza lipsei accesului la servicii medicale. Îngrijorarea pacienţilor cronici a continuat chiar şi pe măsură ce restricţiile au fost ridicate, fiind cea mai vulenrabilă categorie. „Ne confruntăm cu accesul îngreunat la diagnosticare, tratament şi monitozare. De multe ori pacienţii aşteaptă în căldură sau în frig în faţa spitalului ore în şir. De fiecare dată, pacienţii au fost obligaţi să se testeze, uneori pe banii lor, pentru a respecta siguranţa personalului medical”, au completat cei de la COPAC.

Comentarii