De Business

Punem punctul pe știi

Pădure de lângă Iaşi, rasă de pe faţa pământului. Primar: „Poliţia ştie”

vineri, 27 iulie 2018, 01:50
2 MIN
 Pădure de lângă Iaşi, rasă de pe faţa pământului. Primar: „Poliţia ştie”

Inspectorii Gărzii Forestiere, poliţiştii de la Inspectoratul Judeţean Iaşi şi cei de la Direcţia Silvică au găsit alaltăieri nu mai puţin de 196 de cioate rămase în urma unor tăieri ilegale de pădure, care au avut loc recent. 

Acest lucru s-a întâmplat şi din cauză că pădurea nu este păzită, conform legii. „Controlul vizează tăierile fără drept de arbori de pe suprafaţă de fond forestier proprietate privată – u.a. 64, 65, U.P. III Valea Carului, suprafaţă care în prezent nu este sub contract de pază cu o structură silvică autorizată, dar pentru care sunt în derulare procedurile de preluare în pază în conformitate cu prevederile art. 16 din Codul silvic. Precizăm faptul că până la această dată, s-au inventariat şi marcat cu dispozitivul special de marcat cu amprentă triunghiulară, un număr de 196 de cioate provenite de la arborii tăiaţi fără drept de pe suprafaţa de fond forestier în cauză, cioate care au diametre cuprinse între 18 cm şi 100 cm, majoritatea fiind din specia stejar.
 
Prejudiciul pentru arborii tăiaţi fără drept din fondul forestier naţional se va stabili în momentul finalizării controlului parţial, urmând a se înainta Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi în vederea identificării şi pedepsirii persoanelor vinovate”, a declarat Mihai Găşpărel, inspector şef la Garda Forestieră Suceava, care subordonează Garda Forestieră Judeţeană Iaşi. Reprezentanţii primăriei spun că fenomenul este unul mai amplu şi că cele 200 de cioate identificate de Garda Forestieră sunt cele mai noi, adică ultimele tăiate. „Sunt 60 de hectare rase, cred că s-au tăiat în ultimii patru ani 20.000 de copaci. Noi am tot făcut sesizări, la fel şi oamenii din comună, dar nu s-au luat măsuri. Pădurea e proprietatea privată a unor cetăţeni din localitate, unii dintre ei nici nu mai sunt, au murit. Sunt câteva echipe de băieţi care vin cu atelaje, căruţe cu cai, şi taie apoi vând prin sate lemnele. Poliţia ştie. Acum o săptămână am raportat eu personal la 112, erau şapte căruţe, am oprit maşina, era noapte. Ei acţionează foarte tehnic, au oameni care îi ţin la curent prin telefon, iar când e liber, acţionează. De patru ani se fac defrişările astea, dar în ultima perioadă au dat iama”, a declarat revoltat Constantin Zamfirache, primarul comunei Grajduri. 
 
 

Comentarii