Parcometrele: o nouă încercare a Primăriei, după trei ani de eşec

joi, 12 iulie 2018, 01:50
2 MIN
 Parcometrele: o nouă încercare a Primăriei, după trei ani de eşec

În timp ce la Cluj sau Oadea primăriile fac milioane de euro din parcări, Iaşul adună doar mărunţiş, neacoperind nici cheltuielile de întreţinere. Încercările anterioare de achiziţie a parcometrelor au eşuat fie din cauza suspiciunilor că afacerea e „servită“ politic, fie că erau gândite fără cap.

După o mare perioadă de stagnare, municipalitatea a lan­sat o licitaţie pentru achiziţia de parcometre. Demersul Primăriei vine la mai bine de un an de la momentul în care o procedură asemănătoare a fost anulată din cauza modului superficial în care a redactat caietul de sarcini. Noua achiziţie vizează furnizarea şi montarea a 10 parcometre, iar valoarea contractului a fost estimată la peste 410.000 lei, fără TVA.

În documentaţia de atribuire, municipalitatea nu menţionează unde vor fi amplasate parcometrele. În acelaşi timp, „indisciplina“ şoferilor în a parca neregulamentar este unul dintre principalele motive invocate de Primărie în justificarea achiziţiei. În 2014, municipalitatea a lansat o licitaţie pentru concesionarea parcărilor din oraş. Un an mai târziu, procedura a fost anulată în mod suspect, iar „Ziarul de Iaşi“ a relatat, ulterior, că o firmă apropiată de consilierul local Florin Boca (la rândul lui un apropiat al primarului Mihai Chirica) era cea care urma să încheie contractul, dar fostul primar Gheorghe Nichita nu a mai semnat actul. În 2016, Primăria a lansat o licitaţie pentru achiziţia de parcometre, dar caietul de sarcini a fost făcut superficial, iar Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a anulat procedura.

„Ziarul de Iaşi“ a relatat, la acel moment, că printre prevederile documentaţiei de atribuire figura o cerinţă potrivit casele automate de parcare trebuiau să ruleze Windows 2000 Professional, deşi, din 2010, Microsoft nu mai oferă suport pentru un astfel de sistem de operare. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu actuala licitaţie, dacă Primăria va reuşi, după mai bine de trei ani, să rezolve parte din probleme parcărilor din oraş. În timp ce Iaşul lansează licitaţii, iar câştigurile din parcări sunt de ordinul a câteva sute de mii de euro, oraşe precum Clujul sau Oradea obţin venituri consistente, de ordinul milioanelor de euro, în urma implementării unor sisteme eficiente de taxare a parcărilor.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii