Părinte de prematur: copilul meu va fi bine?

miercuri, 28 martie 2018, 16:30
6 MIN
 Părinte de prematur: copilul meu va fi bine?

La externare, cea mai frecventă întrebare a părinţilor de prematuri este: „Va fi un copil normal? Va fi bine?“ Răspunsul este unul încurajator: dacă părinţii respectă indicaţiile medicilor, vin la evaluări şi urmează recomandările de tratament, în proporţie de 95% copiii se dezvoltă normal, fără tulburări neurologice sau de altă natură. Ce controale şi evaluări trebuie să facă un prematur sau un nou-născut la termen dar care a avut probleme şi a necesitat ventilaţie mecanică pe o perioadă mai lungă, aflaţi din articolul următor!

 

Prof. dr. Maria Stamatin, Clinica de Neonatologie, Maternitatea Cuza Vodă Iaşi: „La Maternitatea Cuza Vodă Iaşi funcţionează un compartiment de urmărire a nou-născutului cu risc, adică a nou-născutului care a necesitat terapie intensivă. Poate fi vorba de un prematur dar şi de un nou-născut la termen care a necesitat îngrijiri în terapie intensivă. Există o categorie de nou-născuţi cu risc care intră în acest program de urmărire: toţi prematurii sub 28 de săptămâni de gestaţie şi cu greutatea sub 1.500 de grame, dar şi prematurii peste 28 de săptămâni de gestaţie sau nou-născuţii la termen cu anumiţi factori de risc: cei care au avut asfixie la naştere sau hemoragii intracraniene, cei care au fost ventilaţi mecanic perioade lungi de timp, cei care au avut icter şi care au necesitat ex-sanguino transfuzie. Ceea ce trebuie să ştie părintele este că e obligatoriu să revină la controalele şi evaluările periodice recomandate la externarea din maternitate. Prezentarea la aceste evaluări este esenţială pentru dezvoltarea viitoare a copilului. Există mai multe evaluări care se fac prematurilor şi nou-născuţilor la termen incluşi în categoriile cu risc. Neurologic se face un test de evaluare şi se încadrează copilul într-un anumit grup de risc: uşor, mediu sau sever. Ulterior, părinţii trebuie să se prezinte cu copilul la controalele specificate pe scrisoarea medicală primită la externare. Aceste evaluări neurologice periodice sunt extrem de importante deoarece e ajută să depistăm unele tulburări în formă precoce şi astfel putem interveni la timp.

e exemplu, un astfel de copil poate dezvolta tulburări neurologice de tip hipotonie sau hipertonie, dar dacă acestea sunt descoperite la controalele periodice şi se începe un program de tratament precoce, atunci copilul se poate dezvolta normal. Pentru nou-născutul prematur foarte mic, acest lucru este deosebit de important deoarece are un risc crescut de a a dezvolta ulterior paralizie cerebrală infantilă sau retard mintal. Dacă părinţii înţeleg cât de important este să prezinte la evaluările periodice aşa cum sunt menţionate în scrisoarea medicală, fără a amâna vizitele la maternitate, copilul are şanse foarte mari de a se dezvolta corect. Studiile dar şi experienţa noastră practică de ani de zile din Centrul de Neonatologie Iaşi ne demonstrează că în cazurile în care mama s-a prezentat la timp cu copilul la evaluări şi s-au făcut tratamente precoce, micuţii au putut fi recuperaţi în totalitate, fără tulburări neurologice sau tulburări mentale. În scrisoarea medicală de externare din maternitate este scris la ce examinări neurologice trebuie să se prezinte părinţii cu copilul: la 3 luni, la 6-luni uneori şi la 9 luni, la un an, apoi la un an şi jumătate, chiar şi la 2 ani. Acestea sunt recomandate în funcţie de evoluţia copilului. Sigur, la fel de important este ca părinţii să respecte şi să aplice ceea ce le spun medicul care face evaluarea neurologică şi kinetoterapeuta noastră.

Cât de importante sunt controalele oftalmologice

Un alt lucru pe care trebuie să-l înţeleagă familia este importanţa evaluării oftalmologice. La nou-născutul sub 32 de săptămâni, din cauza imaturităţii retiniene şi administrării oxigenului pe termen lung, poate apărea retinopatia de prematuritate, afecţiune care dacă nu e tratată duce la orbirea copilului. Orice copil care s-a născut înainte de 32 de săptămâni de gestaţie este evaluat oftalmologic în maternitate la 3-4 săptămâni postnatal. De asemenea, ulterior, în funcţie de evoluţie, medicul oftalmolog din cadrul maternităţii poate rechema părinţii cu copilul controale periodice. Exist unii nou-născuţi care necesită intervenţie laser – fotocoagulare cu laser şi astfel le este salvată vederea. 

Dar pentru a şti cum evoluează retinopatia de prematuritate şi dacă e necesară intervenţia, e obligatoriu ca părinţii la să vină la controale aşa cum sunt chemaţi. Pot fi chemaţi la astfel de evaluări nu doar prematurii născuţi sub 32 de săptămâni, ci şi cei sub 34 de săptămâni dare care au avut nevoie de perioade lungi de ventilaţie mecanică. Repet şi subliniez: dacă părinţii nu vin cu copilul la aceste controale, există riscul ca micuţul să orbească. Fac acest apel şi pentru copiii care sunt îngrijiţi la maternităţi de nivel 2 sau 3 unde nu există posibilitatea examinării oftalmologice şi unde chiar dacă medicul neonatolog scrie pe foaia de externare – „consult la medicul oftalmolog din cadrul Maternităţii Cuza Vodă Iaşi“- unii părinţi amână vizita la noi şi se prezintă tardiv când riscul de orbire este foarte mare.

Probleme cu auzul

O altă examinare obligatorie care trebuie să se facă la nivelul spitalului este evaluarea audiologică. Există copii cu risc de a dezvolta tulburări de auz , nu doar prematurii ci şi cei născuţi la termen, fără patologie. Evaluarea audiologică făcută în maternitate este foarte importantă deoarece ajută la punerea unui diagnostic precoce atunci când există astfel de probleme. Cu cât e depistată mai repede surditatea, cu atât se va putea face mai repede implantul cohlear şi asta înseamnă că acel copil nu va fi surdo-mut. Dacă noi depistăm astfel de probleme îndrumăm copiii către Clinica ORL a Spitalului de Recuperarea Iaşi unde specialiştii fac o testare mult mai amplă a copilului. Important ca părinţii să nu amâne prezentarea la specialiştii din această clinică. Şi să revină pentru retestări de câte ori sunt chemaţi de specialiştii orl-işti. Aceste testări nu se recomandă pentru a pune părinţii pe drumuri, ci pentru că acel copil chiar trebuie evaluat pentru a se descoperi la timp anumite probleme.

În proporţie de 95% copiii se dezvoltă normal!

La externare, cea mai frecventă întrebare a părinţilor de prematuri este: „Va fi bine? Va fi un copil normal?“. Răspunsul este unul încurajator: dacă părinţii respectă indicaţiile medicilor, vin la evaluări şi urmează recomandările de tratament, în proporţie de 95% copiii sunt bine, fără tulburări neurologice sau de altă natură. Bineînţeles, există şi copii care cu tot efortul părinţilor uneori rămân cu sechele neurologice – unele mai uşoare cum sunt tulburări de învăţat, tulburările de de memorie sau pur şi simplu tulburări de adaptare la mediu. Unii pot dezvolta acel sindrom ADHD. Dar şi părinţii trebuie să înţeleagă rolul pe care îl au în dezvoltarea copilului. În general, părinţii de prematuri care sunt conştienţi de cât de importantă este implicarea lor, devin exagerat de protectivi. Şi astfel apar atitudini care duc în final la dezvoltarea de tulburări de comportament .

Mai trebuie adăugat că aceşti copii au un risc şi de a dezvolta o tulburare din spectrul autist. Din acest motiv la 18 luni este bine să se facă testul pentru autism, test pe care medicul de familie are obligaţia să-l facă de altfel la orice copil care a împlinit 18 luni. E important să se comunice cu părinţii şi să li se explice toate complicaţiile care pot apărea de-a lungul timpului la un prematur extrem de mic, născut sub 28 de săptămâni şi cu greutatea sub 1.000 de grame. La fel, trebui înţeles că riscuri şi complicaţii privind dezvoltarea viitoare apar şi la prematurii născuţi aproape de termen sau chiar la nou-născuţii la termen dacă aceştia, după naştere, au fost ventilaţi mecanic perioade lungi de timp. Sau dacă au prezentat asfixie la naştere. Repet: aceste riscuri scad foarte mult şi copilul va fi bine dacă părinţii respectă recomandările medicilor şi se prezintă la timp la evaluările prescrise“. 

Comentarii