Părintele Dumitru Stăniloae a fost omagiat la Iaşi

miercuri, 22 noiembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Părintele Dumitru Stăniloae a fost omagiat la Iaşi

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români- Filiala Iaşi (ASCOR) a organizat pe data de 16 noiembrie, conferinţa „Părintele Dumitru Stăniloae – teologul iubirii şi al desăvîrşirii”, aducându-i astfel un omagiu cunoscutului părinte.

 

Evenimentul a avut loc în Sala Sinaxar din Complexul Muzeal Mitropolitan şi a marcat împlinirea a 120 de ani de la naşterea teologului român. Invitatul special al a fost prof. univ. dr. Ioan-Cristinel Teşu, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, care şi-a structurat discursul în baza a trei subiecte: viaţa, opera şi activitatea teologică şi îndemnurile acestuia pentru tineri.

Profesori au vorbit despre părintele Dumitru Stăniloae

Prof. univ. dr. Ioan-Cristinel Teşu a mărturisit că este emoţionat să vorbească despre părintele Dumitru Stăniloae. „Am ţinut sute de conferinţe, am fost invitat la sute de emisiuni, dar parcă niciodată nu am fost atît de emoţionat ca în această seară. Încercăm împreună să discutăm despre cel mai mare teolog ortodox al veacului al XX-lea, care exact în această zi, în urmă cu 120 de ani, se năştea în Vlădeni, Făgăraş”, a precizat acesta.

Ulterior, acesta a prezentat un material pe care profesorul Stăniloae l-a intitulat „Despre frumuseţea Ortodoxiei” şi a povestit despre parcursul academic al teologului, de la Liceul „Andrei Şaguna” din Braşov, Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Facultatea de Teologie din Cernăuţi pînă la Facultăţile de Teologie din Atena, Munchen şi Berlin.

Ultimele cuvinte înaintea morţii 

Preotul Ioan-Cristinel Teşu a citat şi ultimele cuvinte pe care le-a spus Dumitru Stăniloae înaintea morţii, fiind consemnate de fiica sa în volumul „Lumina faptei din lumina cuvîntuluiÎmpreună cu tatăl meu, Dumitru Stăniloae”.

„L-am căutat pe Dumnezeu în oamenii din satul meu, apoi în cărţi, în idei şi în simboluri, dar acest lucru nu mi-a dat nici pacea, nici iubirea. Într-o zi am descoperit în scrierile sfinţilor părinţi ai bisericii că e cu putinţă să-l întîlneşti pe Dumnezeu în mod real prin rugăciune. Şi atunci, l-am auzit spunînd: «Îndrăzneşte să înţelegi că te iubesc». Atunci cu răbdare m-am pus pe lucru. Astfel, am înţeles treptat că Dumnezeu este aproape, că mă iubeşte şi că umplîndu-mă de iubirea lui, inima mea se deschide celorlalţi. Am înţeles că iubirea e comuniune cu Dumnezeu şi cu ceilalţi, şi că fără această comuniune, lumea nu e decît tristeţe, ruină, distrugere”, se arată în lucrare.

Menţionăm că Dumitru Stăniloae este considerat una dintre autorităţile proeminente ale teologiei europene din secolul al XX-lea şi cel mai mare teolog român din acel secol. A fost propus spre canonizare pentru anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română împlineşte 140 de ani de autocefalie şi 100 de ani de la obţinerea statutului de patriarhie.

Comentarii