Patru ani de puşcărie pentru un ieşean care a condus fără permis 500 metri. Mergea cu fiul şi iubita la cumpărături

marți, 30 ianuarie 2024, 02:50
2 MIN
 Patru ani de puşcărie pentru un ieşean care a condus fără permis 500 metri. Mergea cu fiul şi iubita la cumpărături

Judecătorii l-au despărţit pe un ieşean din Târgu Frumos de copilul său de trei ani. Bărbatul a fost prins la volan fără permis. Ca recidivist, nu a avut nicio şansă de a scăpa de închisoare prin suspendarea executării pedepsei.

În după-amiaza zilei de 7 august 2019, o patrulă formată dintr-un poliţist din Târgu Frumos şi un jandarm au oprit pe străzile oraşului un VW Passat, pentru un control de rutină. La volan se afla Florin Olariu, care a declarat că nu are asupra sa niciun document, cu atât mai puţin un permis de conducere. De altfel, nici nu urmase vreodată cursurile unei şcoli de şoferi. În faţa anchetatorilor, el a spus că se urcase la volan în acea zi pentru a merge la cumpărături, împreună cu iubita sa şi cu fiul său, în vârstă de trei ani. Nu condusese pe o distanţă mare, ci numai pe 5-600 de metri. Tocmai se întorcea acasă, atunci când fusese oprit.

Olariu a fost trimis în judecată pentru conducere fără permis, în faţa magistraţilor Judecătoriei Paşcani, riscând o pedeapsă cu închisoarea pe un termen cuprins între 1 şi 5 ani. Uzual, judecătorii pronunţă sentinţe cu suspendarea executării pedepsei atunci când inculpatul îşi recunoaşte vina şi se află la prima abatere. Olariu nu a contestat rechizitoriul procurorilor, dar era departe de a fi inocent. El mai suferise o condamnare, a cărei executare fusese suspendată. La trei luni după incidentul din Târgu Frumos, mai fusese condamnat o dată, tot pentru conducere fără permis, fiind încarcerat pentru 3 ani şi 10 luni. Fusese liberat condiţionat în 2021.

Antecedentele lui Olariu i-au convins pe magistraţii păşcăneni că şoferul trebuie închis din nou. El a fost condamnat la un an de închisoare, dar, luându-se în calcul şi condamnările anterioare, a rezultat o pedeapsă finală de 4 ani, 3 luni şi 10 zile de închisoare. „Instanţa a constatat că, în ciuda condamnării definitive a inculpatului la o pedeapsă cu închisoarea, acesta nu a înţeles să îşi corijeze comportamentul, ceea ce reliefează o conduită predispusă la săvârşirea de acte ilicite, cu caracter antisocial, şi absenţa conştientizării consecinţelor pe care încălcarea legii le poate atrage. Mai mult decât atât, decât ştia că are calitatea de inculpat într-un alt dosar, inculpatul a reiterat acelaşi comportament infracţional de conducere a unui vehicul fără a deţine permis de conducere valabil”, au justificat magistraţii.

Sentinţa a fost contestată de Olariu în faţa Curţii ieşene de Apel. Magistraţii acestei instanţe nu au găsit însă niciun motiv pentru care să dispună modificarea deciziei luate la Paşcani. Aceasta a rămas definitivă.

Comentarii