„Ziarul de Iaşi” a cerut clarificări de la colonelul Valeriu Gheorghiţă

Patru doze de vaccin. Șeful campaniei de vaccinare ne spune cine sunt pe listă

vineri, 08 octombrie 2021, 01:59
3 MIN
 Patru doze de vaccin. Șeful campaniei de vaccinare ne spune cine sunt pe listă

Pentru vaccinarea cu Pfizer, de exemplu, trei doze vor fi aplicate în primele 7 săptămâni, iar a patra (booster), după alte şase luni

 

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a făcut un anunţ aşteptat de foarte mulţi pacienţi care au probleme cu sistemul imunitar din România: vor avea acces la o schemă de vaccinare anti-COVID-19 cu patru doze. Este vorba doar despre administrarea vaccinurilor cu tehnologia ARN-mesager, fabricate de Pfizer/BioNTech şi de Moderna. Există o problemă reală în a dezvolta anticorpi a pacienţilor care au suferit un transplant, care au boli autoimune sau care au pur şi simplu o afecţiune ce le compromite răspunsul imun. Organizaţiile de pacienţi confirmă faptul că majoritatea dintre aceştia, după ce şi-au făcut testele de anticorpi, au descoperit fie că nu au avut deloc, fie au avut un nivel foarte scăzut încă din prima lună după imunizare. Iar studiile de specialitate oferă o urmă de siguranţă: este posibil ca, în lipsa anticorpilor circulanţi, organismul să fi „memorat” interacţiunea cu proteina spike după vaccinare şi să se dezvolte un răspuns imun în cazul infectării cu SARS-CoV-2 care să împiedice formele grave.

Însă România a decis aplicarea unei scheme, conform recomandărilor Agenţiei Europene a Medicamentului, de patru doze de vaccin la aceste persoane. La Pfizer, spre exemplu, vor face a doua doză la 21 de zile după prima, încă o doză suplimentară la alte 28 de zile şi apoi boosterul la şase luni distanţă. Decizia este considerată de specialiştii ieşeni ca fiind una pozitivă, pentru a demara un răspuns imun al organismului. „Această doză suplimentară, în cadrul schemei iniţiale, care se recomandă persoanelor cu răspuns imun scăzut, se administrează la 28 de zile, atât pentru vaccinul de la compania BioNTech/Pfizer, cât şi pentru vaccinul de la compania Moderna. În momentul de faţă noi am consultat comisiile de specialitate de la Ministerul Sănătăţii şi avem deja o centralizare a categoriilor de pacienţi care pot beneficia de trei doze de vaccin încă de la prima schemă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă săptămâna aceasta într-o conferinţă de presă.

„Măsura se aplică celor care s-au vaccinat de acum înainte”

„Ceea ce ştim sigur până în acest moment este că vaccinul este unul sigur. Patologia autoimună, cei cu medicaţie imunosupresivă, chiar au indicaţie majoră de vaccinare. Scopul este de a limita infecţia. Inclusiv administrarea dozei trei la populaţia generală nu are ca scop neapărat să previi doar infectările individuale, ci şi ca pe termen lung să opreşti mutaţiile care pot transforma virusul într-unul complet nou pentru organism”, a explicat prof.dr. Radu Iliescu, specialist în farmacologie şi prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi. Problema legată de decizia luată la nivel naţional cu privire la vaccinare este că nu s-a specificat ce se întâmplă cu pacienţii vaccinaţi deja cu două doze, aceştia fiind majoritari: au ascultat sfaturile autorităţilor şi s-au imunizat deja din martie cu două doze, iar unii dintre ei au făcut şi boosterul. „Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiţă, pentru a înţelege ce vor face aceşti pacienţi – va fi cazul să facă a patra doză după acest booster sau vor rămâne cu schema iniţială? Colonelul a precizat că măsura se va aplica doar pentru cei care nu au făcut încă nicio doză. „Nu vor face a patra doză după booster, măsura se aplică doar pentru cei care se vor vaccina de acum înainte”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Astfel, recomandarea pentru pacienţii care şi-au făcut prima schemă de vaccinare cu două doze la începutul anului este să îşi facă acum rapelul, iar cei care nu s-au vaccinat deloc să înceapă această nouă schemă de imunizare cu patru doze. Schema de vaccinare cu patru doze poate fi accesată doar la recomandarea medicului curant sau a celui specialist, care tratează afecţiunea autoimună a pacientului care are nevoie şi de această imunizare suplimentară. 

Comentarii