Patru ieşeni organizează un show de drum&bass în Underground

vineri, 09 februarie 2018, 16:08
3 MIN

Călin Ikim, Iustin Sănduleanu, Bogdan Floria şi Alexandru Munteanu sunt cunoscuţi în Iaşi pentru petrecerile de muzică electronică pe care le organizează.

Lucrează împreună de şapte ani, din liceu, atunci erau cunoscuţi sub numele de „Lucky 7’s”.  Încetul cu încetul au reuşit să construiască o comunitate în jurul acestui gen de muzică, drum & bass. Ieşenii care îndrăgesc muzica mixată de ei au ocazia să meargă la petrecerea „Spectrasoul”, care va avea loc la Iaşi pe 6 aprilie, în Underground, de la ora 10 seara.

La eveniment va veni unul dintre cele mai mari nume ale genului, „SpectraSoul”. Artistul şi producătorul va veni pentru prima dată la Iaşi, cu această ocazie. Doi dintre tinerii care organizează şi promovează acest eveniment sunt IT-işti (Alexandru, 27 ani şi Bogdan, 26 ani), Iustin (26 ani) lucrează în vânzări iar Ikim (25 de ani) lucrează în comunicare.

„În anii 2008-2010, la Iaşi, scena de drum & bass era destul de puternică, am avut mare noroc că am avut de unde să ne inspirăm. Nişte băieţi mai mari decât noi, cei de la Urban Komitet, puseseră deja lucrurile în mişcare. Cred că ei au fost primii care au început să promoveze serios sunetul acesta, în Iaşi. Au adus mulţi artişti mari în acea perioadă, pot spune că scena era, fără îndoială, mai populară”, ne-au transmis băieţii. În 2010 au organizat prima petrecere într-un local mic, apoi  s-au mutat în clubul Zona, deschis într-o fabrică industrială.

„Nu am pornit cu ideea să facem bani, sau business, noi voiam doar să promovăm genul. A fost o periodă tare, am început să aducem DJ cunoscuţi din ţară, să formăm o comunitate. Organizam o petrecere, strângeam ceva bani şi apoi ne gândeam în ce artist să îi reinvestim. Iar la petreceri veneau cei din generaţiile mai vechi, care apreciau că ceva nou se întâmplă, precum şi un public nou, în formare”, mai spun aceştia. Stilul acesta de muzică, de care sunt pasionaţi tinerii ieşeni este originar din Anglia anilor 90. Ikim povesteşte că drum & bass este un sunet caracterizat de ritmuri rapide şi variate de tobe, infuzii puternice de bass şi o energie pe care ei o descriu ca fiind „magică, capabilă să mişte orice ring de dans”.

„Poate nu la fel de melodios ca o piesă electronică pe care o asculţi la radio, d’n’b-ul (n.r. drumm & bass) reprezintă un sub-segment al culturii de muzică underground, cultură care se în Iaşi se bucură de o popularitate în creştere”, spune Ikim. Chiar dacă acest gen de muzică are un public ţintă, ieşenii spun că se bucură de susţinere şi că au tot mai mulţi tineri la petreceri. În comparaţie cu Bucureştiul sau Clujul, care sunt în opinia lor cele mai mari cumunităţi de drumm & bass, Iaşul are câteva minusuri.

La Iaşi este greu să aduci un artist din străinătate, motivul fiind aeroportul, unde zborurile din străinătate sunt la ore impracticabile, după cum spun organizatorii evenimentului din Underground.

„Plus lipsa locaţiilor care să susţină dezvoltarea şi menţinerea unei scene. De fiecare dată când ni s-a părut că am găsit un loc pe care sa-l numim acasă, nu a rezistat foarte mult. Am colaborat cu mulţi patroni de localuri din Iaşi şi ştim cam unde este practicabil acest gen. Sunt DJ şi producători care ne plac de multă vreme, ani de zile. Am zis că dacă tot le ascultăm şi mixă muzica, am putea la fel de bine să-i chemam pe ei să o facă live”, mărturiseşte Iustin.

La rândul său, Alexandru spune că este un proiect finanţat în totalitate de ei, dar că sunt deschişi şi la colaborări. Cei care doresc să participe la petrecerea celor patru ieşeni găsesc bilete pe ia Bilet.ro.

Comentarii