Patru slujbe și 11 tone de agheasmă pentru credincioși la Catedrala Mitropolitană

joi, 06 ianuarie 2022, 03:01
2 MIN
 Patru slujbe și 11 tone de agheasmă pentru credincioși la Catedrala Mitropolitană

Astăzi, mii de creştini sunt aşteptaţi în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la slujba de Bobotează şi de sfinţire a apei care va deveni agheasmă mare. Reprezentanţii mitropoliei au venit cu explicaţii suplimentare cu privire la felul în care vor avea loc astăzi evenimentele.

Dat fiind contextul pandemic şi dorinţa de a gestiona cât mai bine numărul de persoane prezente, MMB va organiza în total patru slujbe în locuri şi ore diferite în cadrul ansamblului mitropolitan: în sala „Eclesia” din Muzeul Mitropolitan (între orele 6.00-8.00), în Catedrala „Sfântul Gheorghe” – vechea Catedrală Mitropolitană (între orele 8.00-10.00), în Catedrala Mitropolitană şi în sala „Sinaxar” din Muzeul Mitropolitan, între orele 9.00-11.00, în ambele locaţii.

Şi anul acesta au fost pregătite 11 butoaie de 1.000 de litri pe care Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, le va sfinţi în această dimineaţă.

„Vor fi două fluxuri de credincioşi, cu acces atât dinspre Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, cât şi dinspre Strada G.M. Cantacuzino. Va exista şi un rând separat al credincioşilor care doresc să se închine la Sfânta Parascheva, rând care, ca de obicei, va presupune intrarea în catedrală, închinarea şi ieşirea pe alt culoar (fără staţionare în interior, acolo unde numărul credincioşilor este limitat conform rigorilor actuale)”, a explicat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Cei care vor să se închine la moaştele Sfintei Parascheva au posibilitatea de a rămâne ulterior în faţa catedralei pentru slujba care va avea loc, dar numărul lor va fi limitat, pentru a se asigura distanţarea fizică a celor prezenţi.

La finalul slujbei, 40 de voluntari şi zece preoţi vor oferi sticle de agheasmă mare credincioşilor sau îi vor ajuta să umple recipientele aduse de acasă. Slujba susţinută de IPS Teofan alături de un sobor de preoţi va începe în jurul orei 9.00, iar în curtea interioară se va ieşi în jurul orei 11.00.

Comentarii