Pelerinajul de Sfânta Parascheva intră pe ultima sută de metri: Mitropolia a făcut primul anunţ oficial

joi, 28 septembrie 2023, 01:50
3 MIN
 Pelerinajul de Sfânta Parascheva intră pe ultima sută de metri: Mitropolia a făcut primul anunţ oficial

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a făcut primul anunţ oficial cu privire la mult-aşteptatul pelerinaj anual de Hramul Sfintei Parascheva, la Iaşi, de la mijlocul lunii octombrie. Se păstrează o situaţie perpetuată din anii anteriori: mitropolia permite doar unităţilor de cult din Arhiepiscopia Iaşilor şi cele din ţară şi din străinătate să comercializeze obiecte de cult sau alte produse în curtea interioară şi pe strada din spatele Catedralei Mitropolitane.

Astfel, zona ocupată în trecut de comercianţi ambulanţi le rămâne închisă şi în acest an, având dreptul de a instala puncte de vânzare doar protopopiatele, mănăstirile, schiturile şi parohiile din Arhiepiscopia Iaşilor, cât şi unităţile de cult din ţară şi străinătate, din cadrul BOR, care primesc binecuvântarea ierarhului local. Conform deciziei Permanenţei Consiliului eparhial Iaşi, autorizaţiile de comercializare vor fi emise pe perioada 7 – 16 octombrie, estimarea Mitropoliei cu privire la durata pelerinajului.

Unităţile de cult care doresc să vândă diverse obiecte religioase pe perioada pelerinajului nu pot să se prezinte pur şi simplu în intervalul respectiv la Iaşi. Au nevoie să depună un amplu dosar în care să prezinte documentele necesare pentru a primi autorizaţia de vânzare a obiectelor de cult şi a colportajului religios. Printre aceste acte se numără şi contractele de voluntariat sau de prestări servicii pentru persoanele care vor fi la corturi şi vor vinde obiectele respective. Dosarele pot fi depuse până pe 29 septembrie, inclusiv.

Un an cu semn de întrebare în dreptul vânzărilor: mai au ieşenii bani?

„Ziarul de Iaşi” a realizat anul trecut un material mai amplu cu privire la preţurile obiectelor de cult comercializate în acea perioadă în spatele Mitropoliei, cât şi a dorinţei ieşenilor de a le achiziţiona.

Există o varietate de icoane, uleiuri, miruri, cruciuliţe, candele şi tot sortimentul de obiecte religioase cu preţuri care pornesc de la până în 10 lei şi ajung la peste 2.000 de lei. Icoane cu Sfânta Parascheva şi catedrala Mitropolitană sunt printre cele mai des întâlnite, în toate formele posibile, iar preţurile pornesc de la 7 lei, cele pe lemn, dar cu pictura aplicată, până la peste 2.000 de lei. Tot felul de icoane în care este prezentată Sfânta Parascheva, cu dimensiuni pornind de la o agendă mică, la una de tip A5, aveau preţuri care începeau de la 37 de lei, fiind şi de 43 de lei, 51 de lei sau 75 de lei, în funcţie de tehnica folosită şi de suportul pe care au fost realizate: mai scumpe fiind cele vopsite direct pe lemn.

Puţine puncte de vânzare aveau anul trecut produse făcute chiar în mănăstirile şi bisericile care au decis să comercializeze produse de hramul Sfintei Parascheva la Iaşi. Un grup de măicuţe de la o mănăstire din Moldova, spre exemplu, care produc uleiuri, ceaiuri, siropuri etc. au explicat că preţurile la produse n-au crescut cu mult faţă de anul anterior, 2021, dar că ele vor creşte anul acesta.

„Cel mai greu le este oamenilor, care au din ce în ce mai puţini bani. Nu ne influenţează acum foarte mult pe noi inflaţia şi creşterea preţurilor, fiindcă noi vindem ce cumpărăm din altă parte şi la produsele pe care le avem preţurile au crescut foarte puţin. Mai greu este că nu mai au oamenii bani şi nu mai pot cumpăra lucruri, multe care le sunt şi de folos, nu doar amintiri: nu-şi mai permit”, a explicat un călugăr de la una dintre tarabele instalate anul trecut în spatele Mitropoliei. 

Cititi si: Cât te costă o amintire de la Sfânta Parascheva? „Pachete religioase” de 10 lei sau icoane de peste 2.000 de lei

Comentarii